В МИРКОВСКОТО УЧИЛИЩЕ Неповторим час по музика

  • 0
  • 133 преглеждания

На 1 октомври, в Деня на музиката и поезията, часът по музика в пети клас на ОУ   „Георги Бенковски” с. Мирково, беше доста по-различен, защото бе посветен и на музиката, и на поезията. Цялостната организация по провеждането му бе дело на новия преподавател по предмета Ивайла Цачева, която води всички часове от първи до седми клас. Заниманието се проведе в обзаведения тази година нов музикален кабинет, за чието обзавеждане вече писахме, че е осъществено с помощта и съдействието на холандския учител Рудолф Ван Дер Веек.

Специални гости на открития урок бяха кметът на Община Мирково Цветанка Йотина и секретарят на ОбА Цвета Попова. След като представи гостите на своите ученици, г-жа Цачева откри урока с нейна обработка за пиано на шопската песен „Омиле ми, Ягодо“. Шопската фолклорна област е включена в учебната програма по музика за пети клас, а учениците в пети и в шести клас се запознават с песните, хората, обрядите и специфичната носия за всяка от шесте фолклорни области в България.

Специално участие в часа взе кметът г-жа Йотина. Тя рецитира пред учениците свои стихотворения, вдъхновени от обичта ѝ към България, природните красоти и различни събития и преживявания, които са я взъхновили и развълнували. Със затрогващи музикални изпълнения в този час по музика се изявиха двама от учениците по пиано на г-жа Цачева. Ивана Костадинова изпълни творба на Бетовен, а първокласникът Стоян Захънов представи свое любимо произведение. С трогателна детска неподправеност той благодари на кмета на общината, че е направила улица „Опълченска“, където той живее, да стане безопасна за игра за него и братята му след полагането на асфалтови препятствия на пътното платно.

След музикалните изпълнения и стихотворенията учениците зададоха въпроси към изпълнителите.  Официалните гости получиха цветя, а те раздадоха на всички брошурата „Открийте Община Мирково“, с информация за селищата в нея, написана от тандема Вяра Канджева и Антоний Ханджийски.

По думите на Тодор Цачев, съпруг на г-жа Цачева, заяви, че „изкуството, като проявление на културата, е лакмусът, който показва степента на развитие на дадено общество. В бъдеще подобни инициативи ще бъдат по-чести, за да растат нашите деца във висококултурна среда“. По същото време г-н Цачев участва в празниците на духовите оркестри и мажоретни състави в Ботевград, заедно с възпитаниците си „Марчинг Бенд“ и „Марчинг Старс“ от гр. Златица и „Мирковски орли , които в неделя отново са свирили в центъра на града.

В СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ  Обучение на секретари на общини от региона
Prev Post В СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ Обучение на секретари на общини от региона
В ПИРДОП  Отвори врати новата придобивка за града Комплекс „Йотис Груп“
Next Post В ПИРДОП Отвори врати новата придобивка за града Комплекс „Йотис Груп“
Related Posts

Leave a Comment: