В НАЙ-СТАРОТО ПРОФЕСИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ В РЕГИОНА

  • 0
  • 101 преглеждания

Двадесет и седем ученика в дуална форма на обучение

В тържествения и очакван от ученици и педагози 15 септември началото на занятията от новата учебна година в присъствена форма бе поставено и от колектива на Професионална гимназия „Златица“. В двора на учебното заведение празничният ден започна с националния химн и издигане на знамето на Република България.

Гости на възпитаниците и педагозите от най-старото професионално учебно заведение в района бяха кметът на общината инж. Стоян Генов, представители на компаниите – партньори на ПГ „Златица“, родители. В дуална форма на обучение през новата учебна година ще работят двадесет и седем ученика, като четиринадесет от тях по специалността „Автотранспортна техника“, а останалите – по „Обогатяване на полезни изкопаеми“. И двете са по заявка на компаниите „Елаците-Мед“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, „Аурубис България“, „Геотрейдинг“, „Геострой“ и Инженеринговата група на Средногорието. Класен ръководител е Росица Ангелова, която е с две специалности – английски език и икономика. Директорът на училището инж. Величка Баланова пожела на г-жа Ангелова и на нейния клас успешна учебна година и задълбочено овладяване на новите професии.

В училището в момента се обучават 106 ученика, като 87 от тях са в дуалната форма на обучение. Новата учебна година за дванадесетокласниците от редовната смяна означава преминаване във втора степен на тяхната професионална квалификация. Заниманията им в училище ще са без интензивно изучаване на чужд език, а с включени повече часове за овладяване тънкостите на избраните специалности. Част от учебния процес за тях ще преминава в реална работна среда в компаниите от минната и медодобивната индустрия в региона.

Поздравления за първия учебен ден към колектива на училището отправиха директорът инж. Величка Баланова и кметът на Община Златица инж. Стоян Генов. Преди да започнат учебните занятия г-жа Баланова информира учениците и техните класни ръководители за начина на работа в училището относно спазването на изискванията и мерките за гарантиране здравето на всички. Отделните випуски са разпределени на различни места по двата етажа на сградата, и ще влизат през отделни входове, за да се спазват правилата за безопасни отстояния между тях. Педагозите ще преподават с шлемове, а дезинфекцията на коридорите и помещенията ще се извършва периодично. Дни преди началото на учебната година, екип на „Елаците-Мед“ извърши пълно третиране с препарати на училищното здание, както и на СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

Осмокласниците имаха среща в първия си учебен час с представителите на компаниите, с подкрепата на която ПГ „Златица“ работи по дуалната форма на обучение. Всички те получиха учебни помагала и раници, както и насърчения за предстоящото си обучение по избраните специалности.

В ДЕТСКА ГРАДИНА „ПЕКА И КАРЛО ЧОКОНЯНИ“ – ПИРДОП  Усмивки и настроение на 15 септември
Prev Post В ДЕТСКА ГРАДИНА „ПЕКА И КАРЛО ЧОКОНЯНИ“ – ПИРДОП Усмивки и настроение на 15 септември
В КОПРИВЩИЦА Първолаци започнаха с игра първия учебен час
Next Post В КОПРИВЩИЦА Първолаци започнаха с игра първия учебен час
Related Posts

Leave a Comment: