В ОБЩИНА АНТОН Деветнадесет бебета през 2017 година

  • 0
  • 85 преглеждания

На 21 януари – Денят на родилната помощ, в ритуалната зала на читалище „Христо Ботев“, Община Антон и културната институция поканиха на гости майки, баби и близки на родените през миналата година деветнадесет бебета, които имат връзка със селото. През 2017 година са се появили на бял свят девет момчета и десет малки принцеси, каза секретарят на общината Цветелина Костова, като подчерта, че за първи път през последните години малките юначета са отстъпили първото място от дамите.

Сред присъстващите имаше и няколко татковци, а всички очакваха с нетърпение да пристигне д-р Иван Болчев, за да започне тържеството. Той не закъсня и когато всичко бе готово, на празника изненадващо пристигна… една антонска баба (Марина Стефанова), която припомни за честването на Бабинден в миналото, за уважението, което са оказвали майките и техните близки на жената, бабувала на техните деца.

Със стихове и драматизации по весели песни за д-р Мечо и неговите пациенти от гората, малчугани от детската градина в селото създадоха отлично настроение на празнуващите.

Антонската баба покани майката на малката Калина Стилянова, родена на 5 май 2017 г. – Ангелина Димитрова, да изпълни традиционния ритуал и полее с изворна вода на д-р Иван Болчев, за да си измие ръцете. Лекарят, който се грижи за медицинското обслужване на жителите на с. Антон, благодари за изразеното към него уважение и признание и пожела на най-малките жители на общината и техните родители и близки, здраве и радости през годината. Кметът на общината инж. Стоян Гарчев също поздрави присъстващите на честването с Деня на родилната помощ, като изрази задоволството си, че има толкова новородени деца в селото. Инж. Гарчев пожела те да растат бързо и да радват своите близки. За всички тях общинското ръководство бе приготвило атрактивни подаръци, поздравителни адреси до родителите, с пожелания техните малки наследници да бъдат като пътеводна звезда и да озаряват живота им.

Подарък имаше и за д-р Иван Болчев от общината, а дами, членове на пенсионерския клуб, за които той се грижи да бъдат здрави, също го дариха с благодарност за отзивчивостта. Признателност бе изразена и към медицинските специалисти и помощници, с които д-р Болчев обслужва пациентите си. Пенка Маджарова поднесе на лекаря скромен подарък, а той отвърна с пожеланието възрастните да са здрави и по-малко да го посещават.

И когато официалната част щеше вече да свърши, пак без покана, на честването се появи и една майка – на име Млада, с десетмесечен син Антон, който всеки път напомня за себе си, когато тя е на… повече от 5 метра от него. Майката Млада отправи няколко въпроса към д-р Болчев – от какво най-много имат нужда децата, трябва ли да се посещава психолог, за следродилната депресия и за опазване здравето на бебетата. Специалистът отговори, че те имат нужда най-много от обич и майчина любов, а за да бъдат здрави, трябва да се хранят балансирано, да приемат витамини и при нужда – да се доверяват на лекарите, както майките, така и децата им.

Организаторите на честването на Деня на родилната помощ бяха подготвили богата трапеза за майките и техните близки. И за да е още-по-пълна тя, помогнаха и някои от тях, донесли питки и лакомства, за да се почерпят всички заедно на коктейла.

 

В СЕЛО БУНОВО  Деца поздравиха бабите си с песни
Prev Post В СЕЛО БУНОВО Деца поздравиха бабите си с песни
В ОБЩИНА ЧАВДАР  Здравец и благословии на децата
Next Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Здравец и благословии на децата
Related Posts

Leave a Comment: