В ОБЩИНА ЧАВДАР Здравец и благословии на децата

  • 0
  • 116 преглеждания

21 януари в Ритуалната зала на Община Чавдар, по инициатива на Общинската администрация и читалище „Надежда”, беше отбелязан Денят на родилната помощ. Специални гости на празника бяха майките, бащи и родените през отминалата 2017 година бебета, ощастливили своите семейства.

Тържеството беше открито от председателя на читалищното настоятелство Цветана Кавръкова. Тя въведе присъстващите в залата в същността на празника, който се отбелязва на 21 януари по стар стил, посветен на бабите, помагали на майките при израждането на децата им в далечното минало. Денят е посветен и на лекарите и акушерите, които първи имат честта да поемат новия живот в своите ръце.

Г-жа Кавръкова разказа интересни моменти от миналото на чавдарчани и припомни за последната баба от село Чавдар на име Господина, оказвала първа помощ при раждането на бебетата. Тя приветства младите майки и техните рожби, цветята на Чавдар. След това две от тях – Ненка Шентова и Евелина Генчева, имаха честта ритуално да измият ръцете на бабата с вода и сапун, като я надариха богато.

Празникът продължи с връчване на подаръци на най-малките жители на Община Чавдар, което извърши бабата. На всяко от присъстващите дечица Габриела, Николай, Георги, Християн, Цветозар, Рая, Гергана, Златина, Дария, Андрей и Андреа, тя поднесе по дъхав средногорски здравец, сувенир против уроки (червен конец и бял лук), както и благословии, които също са от старото време. На момиченцата бабата даде плитка, а на момченцата брада и мустаци от бяла вълна.

Подаръци малките слънчица на село Чавдар получиха и от Общинската администрация, които им бяха дадени от председателя на читалището Цветана Кавръкова.

Тържеството за Деня на родилната помощ завърши с обща снимка на майки, деца и домакини. С по парче дъхава питка бяха почерпени всички присъстващи на събитието. А на председателя Цветана Кавръкова и самодейците, взели участие в отбелязването на празника, майките изказаха благодарност за проявеното внимание на този ден.

В ОБЩИНА АНТОН  Деветнадесет бебета през 2017 година
Prev Post В ОБЩИНА АНТОН Деветнадесет бебета през 2017 година
Обява
Next Post Обява
Related Posts

Leave a Comment: