В ОБЩИНА АНТОН Кметът поздрави родените през 2021 година

  • 0
  • 94 преглеждания

Кметът на Община Антон Андрей Симов и колективът на Общинската администрация, за втора поредна година поздравиха родените бебета през 2021 година по случай 21 януари – Деня на родилната помощ.

За всяко дете имаше синя или розова триколка, с която неговите родители да го разхождат през топлите дни, както и богат на пожелания за здраве и щастливо детство поздравителен адрес от г-н Симов, за да остане за спомен от празника. Подаръците на най-малките жители на общината са закупени със средства от местния бюджет. Поради наложените противоепидемични мерки в страната, честването на Бабинден в Община Антон не се проведе, както го бяха замислили от ОбА. Но традицията бе спазена и пожелания и подаръци бяха доставени до домовете на децата от служители на ОбА. Специалните пратеници бяха посрещнати с благодарност и признание за проявения жест на внимание. В някои семейства любопитните малчугани посрещнаха своите гости с усмивка на радост и щастие. През 2021 година в Община Антон има родени 16 бебета.

На своята страница във Фейсбук Община Антон припомня за важността на празника и неговата символика. Посочва се, че Бабинден се чества у нас от 1951 година на 21 януари и е обявен за Ден на родилната помощ. Празник, на който общество ни отдава уважение и признание за всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките и почита приноса на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България.

ТРАДИЦИЯТА

Обичаят да се къпе бабата

Бабинден е един от много почитаните в миналото народни празници, посветен на жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и нова кърпа, и се отправят към дома на бабата да „полеят“. Обредното поливане се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или пред стълбите на дома ѝ. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива вода да се измие и я дарява с кърпата, който е донесла. Бабата избърсва ръцете си в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Закичва младата майка с китка здравец, вързана с червен и бял конец. В някои етнографски области у нас при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“.

В ЧАВДАР  Секретарят на общината изненада приятно най-малките за Бабинден
Prev Post В ЧАВДАР Секретарят на общината изненада приятно най-малките за Бабинден
В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА  Селата Карлиево, Петрич и Църквище с нови придобивки
Next Post В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Селата Карлиево, Петрич и Църквище с нови придобивки
Related Posts