В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Селата Карлиево, Петрич и Църквище с нови придобивки

  • 0
  • 207 преглеждания

На 17 януари Община Златица представи реновираните по проекти централни части на съставните селища Църквище, Карлиево и Петрич. В първите две са обновени детските площадки, изградени са малки фонтанчета, чешми, а модулите за забавления на малчуганите са подменени с нови, които са сертифицирани по Наредба 1 и отговарят на изискванията за безопасност на децата. Навсякъде предложенията за промени са преминали през обществено обсъждане и са одобрени от ОбС. Строителните дейности по реализацията на проекта са изпълнени от фирма Инфра Билд Проект“ ЕООД.

Продължаваме да обновяваме общината, което започна с подмяна на водопровод и изграждането на пенсионерски клубове в предишния мандат на управление на общината, отварянето на здравните кабинети, с асфалтирането на улици и озеленяването на гр. Златица, каза кметът инж. Стоян Генов. Проектът за реконструкция и рехабилитация на централните части на съставните селища е изпълнен и те вече имат един нов облик, който радва техните жители и гости, заяви той.

Площадката в центъра на село Църквище е едно от най-посещаваните места. Нещо, което отдавна го искахме, вече е факт, добави кметският наместник Тотка Стойкова. Хората дадоха своите предложения и те са изпълнени, посочи г-жа Стойкова. Освен детските модули, има баскетболен кош, нова ограда на терена, нова спирка, визията е съвсем различна от познатата ни от преди, изрази задоволството си тя. Изпълнението на строителните дейности започна на 9 август 2021 г., а стойността на проекта е 260 940 лв., от които само за детските съоръжения са дадени 37 900 лв.

В село Карлиево обновителните дейности са за над 250 896 лв., съобщи г-жа Анна Ланкова, като само детските съоръжения струват 44 326 лв., а реновирането започна през месец юли 2021 г. Жителите на селото са изключително доволни, каза кметският наместник Ненко Миндилов. И добави, че много от тях именно тук са отбелязали Рождество Христово, като 28 деца от селото са посрещнали със своите родители Дядо Коледа, който им е раздал и подаръци. А когато е хубаво времето идват гости и от други общини, вече няма празни къщи, каза той. Затова и в пространството вече е изградена и трета беседка.

Най-значителни са извършените обновителни дейности в село Петрич, където те са разделени на три зони – централна част, монумент и експозиция и са стартирали на 1 октомври. Стойността им е 366 000 лв., като е акцентирано на запазване на историческия облик на селото. Направена е нова ограда около реката, спирка, а в центъра голямото пространство пред фриза „Април 1876“ е с напълно нова визия. Изградени са енергоспестяващо осветление, няколко терасовидни площадки за зелени площи и цветя, хубави пейки за отмора и пространства за разполагане на две черешови топчета, които предстои да бъдат поставени. Петричани са доволни от случилото се и тук проведоха обичая „Пеене на пръстените“, каза кметският наместник Мария Ангелова.