В ОБЩИНА ЧАВДАР Честваха Деня на лозаря и Свети Трифон Зарезан

  • 0
  • 104 преглеждания

На 1 февруари, по стар стил, самодейци към Народно читалище „Надежда” в село Чавдар и служителите от Общинската администрация, както жители и гости на общината, отбелязаха българския празник в чест на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан, защото на този ден започва резитбата на лозята. Българската православна църква почита светеца, покровител на  лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Денят на Свети Трифон Зарезан е празник и на виното. Ритуалът се пресъздава в село Чавдар от 2015 година, а инициативата е на местните читалищни дейци.

Както повелява традицията, стопаните, членовете на техните семейства, съседите, гостите от общинската администрация и жители на Чавдар, взеха всичко и тръгнаха за лозето, където в един от местните домове на любезните домакини Генка и Александър Александрови, беше представен народният обичай. Семейство Александрови са домакини на празника за четвърта поредна година.

Дядото – Александър Александров, както е редът, заедно с кмета на общината Пенчо Геров зарязаха лозето, а пръчките, които те отрязаха поляха с вино от бъклицата, за да бъде богата годината на грозде. Благопожелания за плодородие, богата реколта и много вино нарекоха стопаните, както и кметът г-н Геров. С „Хайде, нека да е берекет! Да прелива през праговете!”, Александър Александров се обърна към присъстващите на обичая.

По-възрастните след това отпиха от ароматното червено вино, което стопаните бяха приготвили тази година. Отец хаджи Недко Бръмбаров благослови кмета, собствениците на лозето и жителите на Община Чавдар, както и лозята, които тази година да дарят собствениците си с богата реколта.

След това участниците в народния обряд и уважилите поканата на организаторите чавдарчани, поседнаха на богата трапеза, където на сладка раздумка празникът продължи на по чаша червено вино, дъхава питка с шарена сол и мед, сирене, месни и сладки лакомства.

ВТОРОКЛАСНИКЪТ ЙОРДАН СТОЯНОВ ОТ ПИРДОП  Продължава с отличните си постижения в математиката
Prev Post ВТОРОКЛАСНИКЪТ ЙОРДАН СТОЯНОВ ОТ ПИРДОП Продължава с отличните си постижения в математиката
ДАМИТЕ ОТ ИНЕР УИЛ КЛУБ В ПИРДОП
Next Post ДАМИТЕ ОТ ИНЕР УИЛ КЛУБ В ПИРДОП
Related Posts

Leave a Comment: