В ОБЩИНА ЧАВДАР Откриха красива метална скулптура „Птици”

  • 0
  • 85 преглеждания

На 28 септември, внавечерието на празника на плодородието в Община Чавдар, кметът Пенчо Геров откри метална скулптура, която украси водните каскади на площад „Васил Левски”. Художественото произведение е дело на скулптура Момчил Мирчев и представлява летящи птици, а между тях блика вода.

Кметът г-н Геров благодари на автора и двамата си направиха снимка за спомен. Кметът на общината обясни, че тя е още по красива през тъмната част от денонощието. Затова призова любителите на фотосмомените да я посетят отново по-късно.

В скулптурната композиция „Птици” доц. д-р Момчил Мирчев успява да предаде устрема на полета и свободата на движението на ято птици, композирани в пространството. Чрез нея се разкриват ритъм на форми и силуети в смели ракурси. С триизмерност и експресията новата придобивка за село Чавдар се превръща в рисунка. Уловено е трептенето на формата, което изгражда един нов и уникален авторски почерк, който усилва вибрацията на материята, движението и волята. Монументалната композиция се откроява с ярък и изчистен силует, който се отличава със знаковост, мащабност и въображение.

Доц. д-р Момчил Мирчев беше представен на жителите на Община Чавдар от Мария Цачева. Той е роден през 1979 година и е преподавател в Националната художествена академия в София. Той е изявен скулптор, който присъства активно в творческия живот на съвременното българско изкуство. Доц. д-р Мирчев е запомнящ се творец с множество самостоятелни изложби и участия в редица престижни национални и международни скулптурни изложения, конкурси и симпозиуми.

Авторът на „Птици“ работи в сферата на скулптурата, в монументалната и малката пластика, използвайки богатството от различни материали, като бронз, камък, дърво, керамика, инокс. Негови композиции се намират в обществени паркове в София и цялата страна. Други са притежание на частни колекции в България, Германия, Швеция, Англия, Франция, Испания, Гърция, Италия, Турция, Норвегия и САЩ.

В ОБЩИНА ЧАВДАР  Празник на плодородието показа богатствата на българската земя
Prev Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Празник на плодородието показа богатствата на българската земя
ПАРТИЯ „МОРАЛ, ИНИЦИАТИВНОСТ, РОДОЛЮБИЕ“ – МИР   Даде заявка за управление на Община Мирково
Next Post ПАРТИЯ „МОРАЛ, ИНИЦИАТИВНОСТ, РОДОЛЮБИЕ“ – МИР Даде заявка за управление на Община Мирково
Related Posts

Leave a Comment: