В ОБЩИНА ЧАВДАР Празник на плодородието показа богатствата на българската земя

  • 0
  • 92 преглеждания

Хората, уважили деветия празник на плодородието в Община Чавдар, бяха възхитени от прекрасните минути, в които имаха възможността да се насладят на резултатите от своя целогодишен усилен труд. Той се състоя на 28 септември на площад „Васил Левски” в с.Чавдар. Инициативата за организирането му беше на Общинската администрация и читалище „Надежда”, а подкрепа оказаха от рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч”. Съдействие за провеждането на Деня на плодородието дадоха и от фирма „Металкомплекс 97”, ЕТ „Тоци – 22 ”, Земеделска кооперация „Братия”, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението.

Водещата Мария Цачева разказа за символиката на празника на плодородието, за присъствието на хляба в нашето ежедневие. И подчерта, че единствени от целия район на Средногорието чавдарчани нямат пустеещи земи. Приветствие към присъстващите отправи и кметът Пенчо Геров, който разчупи голяма и ароматна питка, като пожела догодина още по-голям празник да се проведе.

На маса бяха изложени множеството  ястия – баници, тиквеници, щрудели, кексове, сладки, вино, мекици, тикви с мед и орехи, лозови и зелеви сърми, пълнени чушки, картофени кюфтета, купи с плодове и зеленчуци, запечен фасул с ориз, питки и погачи, сладкиши, качамак, мед, печени ябълки, орехи, лешници... Те бяха подготвени от колективите на общината и общинския съвет, самодейците от читалището, учениците и учителите в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и ДГ „Щастливо детство”, членовете на Пенсионерски клуб „Златна есен”, Домашен социален патронаж, граждани и производители.

Наблизо в големия чавдарски тиган от 60 кг. пилешко месо се приготвяше кавърма от майстор Минко Гинчев, подпомаган от Иван Сеизов. Ястието бе дар за жителите и гостите на селото по повод празника на плодородието.

За да се уверят какво умеят чавдарчанки, посетителите на опитваха от всяко едно ястие и изразяваха задоволство, че е от вкусно по-вкусно. По време на изложбата имаше демонстрация на производство на шарена сол, домашен хляб, катми, мътеница и сокове, белене на царевица, низане на огърлици от домашни червени чушки. Със свой щанд се представи екипът на пекарна „Прованс”, земеделският производител Йордан Нешков с о овче сирене, пчеларят Лукан Геров с различни видове мед от местността „Кьой дере”, а Стоянка Касабова предлагаше шипков мармалад.

На прекрасно подредената соба на бабата, както е било някога, с предмети от бита, всеки можеше да си направи снимки. На люлката, вързана на клоните на върбата до сградата общината, деца се люлееха за здраве. Други играеха в зоната за забавления, където вместо пясък имаше зърна от царевица. Снимки се правеха и с големите и мощни машини, с които се обработва богатата чавдарска земя. Красива картина на художника Димитрина Шентова също служеше за фон на фотографите.

Специално за празника на плодородието Петрана Гинчева беше написала стихотворение, което бе прочетено на чавдарчани и гостите на общината. Отец хаджи Недко Бръмбаров извърши водосвет  и благослови обредния хляб, множеството кулинарни изкушения и местната продукция на стопаните. Приветствие към чавдарчани отправи и Таня Илкова.

За доброто настроените на присъстващите на Деня на плодородието в с. Чавдар  се погрижиха музикантите от Мирковската духова музика, както и самодейците от читалище „Надежда”. На площада се извиха народни хора, а веселието продължи няколко часа.

В „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“  Успешен летен стаж за студенти от осем университета
Prev Post В „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ Успешен летен стаж за студенти от осем университета
В ОБЩИНА ЧАВДАР  Откриха красива метална скулптура „Птици”
Next Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Откриха красива метална скулптура „Птици”
Related Posts

Leave a Comment: