В ОБЩИНА ЧАВДАР Първа копка на събирателен колектор на река Селска

  • 0
  • 109 преглеждания

На 9 декември в село Чавдар се състоя първа копка за откриването на строителна площадка за реализация на проект по изграждане на събирателни колектори на река Селска. На церемонията присъстваха кметът Григор Даулов, почетният гражданин на общината и дългогодишен кмет Пенчо Геров, инж. Иван Велин – управител на фирма „Транс Билд“, която ще извърши строителството, служители на общинската администрация и жители на селото.

Подготовката на проектната документация започна през 2012 година, каза г-н Даулов. Тогава общината е кандидатствала за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, но се е оказало, че подобни проекти няма да бъдат допустими и това е довело до забавяне на неговото изпълнение. С времето проектът е претърпял и промени, за да се стигне до началото на строителните работи. Реализацията на проекта е от изключителна важност за жителите на селото, подчерта той. Стойността му е 1 500 000 лв. с ДДС, като 172 000 лв. от тях се предоставят от рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ по партньорската програма на компанията с Община Чавдар. Останалата част от средствата са от бюджета на местната власт, като в това число влизат и около 240 000 лв., предоставяни на общината от Министерство на финансите за капиталови разходи. Проектът е дело на фирма „Свеко Енергопроект“, избран е строителен и авторски надзор, инвеститорският надзор ще бъде извършван от специалисти от ОбА. Проведени са и всички процедури и съгласувания за начало на проекта, съобразени с новото национално законодателство и предписания, подновено е разрешението за строеж.

Предвижда се изграждане на събирателни колектори на реката, които да уловят всички дъждовни и канализационни води на селището и да ги изведат извън неговите граници до мястото, където ще бъде построена пречиствателна станция за отпадни води. Това ще запази река Тополница чиста, а околната среда около нея предпазена от замърсяване.

Кметът Григор Даулов обясни, че след приключване работата по този проект се предвижда изграждане на цялата надземна структура по поречието на реката със зони за отдих, велоалеи и всичко необходимо за гарантиране на приятна и безопасна среда за живот на хората от общината. Изпълнението на проекта ще е трудно, каза той и помоли за извинения и разбиране на хората, чийто домове и имоти са край речното корито, за евентуалните затруднения, които ще имат в следващите месеци, до финала на проекта. Голямата цел на всички, подчерта г-н Даулов, е реката да бъде чиста и битовите и дъждовните води да бъдат изведени от територията на селото.

Дължината на събирателните колектори от полипропиленови тръби е три километра. Ще бъде напълно изградена цялостната корекция на река Селска, като около 1.5 км. от стените, укрепващи бреговете ѝ, са направени в предишни години. Срокът за приключване на строителните дейности е дванадесет месеца. Кметът Григор Даулов изрази увереността си, че към края на 2022 година и дори по-рано, обектът да бъде завършен.

На мястото за начало на строителните дейности бе разположен багер, а кметът г-н Даулов и управителят на фирмата – изпълнител инж. Иван Велин разбиха бутилка шампанско за успешната работа и качественото изпълнение на проекта.

„ТЕХНОМАРКЕТ“  Откри четиридесет и осмия си магазин в Пирдоп
Prev Post „ТЕХНОМАРКЕТ“ Откри четиридесет и осмия си магазин в Пирдоп
БЕЗОТГОВОРЕН И НАХАЛЕН ШОФЬОР   Прегази метален стълб в Пирдоп
Next Post БЕЗОТГОВОРЕН И НАХАЛЕН ШОФЬОР Прегази метален стълб в Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: