В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Инициативен комитет в подкрепа на проект за разширение на парк „Корминеш”

  • 0
  • 102 преглеждания

На 24 септември в залата на читалище „Труд и постоянство”, по инициатива на Местна инициативна група „Челопеч” се проведе среща на нейните членове с жители на селото. На събранието присъстваха над 70 челопечани, като минимумът по Закона за местните инициативи беше 50.

Срещата беше открита от Неделко Калоянов от Младежка инициативна група, който представи целта на събирането и благодари на отзовалите се на събитието. Те се подписаха списък, с който да се удостовери легитимността на проявата.

Идеята на младите хора от Челопеч е да се сформира инициативен комитет, който да започне подписка в подкрепа на присъединяване на земите около парк „Корминеш” към общинския фонд. Към момента част от земите там са в него, друга са държавни. След провеждането на подписката, списъците с подписи ще бъдат представени в Министерството на земеделието , което въз основа на желанието на челопечани ще ги обяви за продан чрез търг. Така Община Челопеч ще има възможността да ги закупи и да осъществи новия проект за разширяване на парк „Корминеш”.

Младежката инициативна група „Челопеч” беше поканила на срещата и г-жа Татяна Цонкова от ОбА, която да даде повече информация по идеята. Показан бе и проектът, неговата цел и ползите му за общината и нейните жители.

Община Челопеч има желанието за закупи шест имота, намиращи се в близост до комплекса. Зад сцената е наложително да се изградят допълнителни съблекални и санитарни помещения. Друга част се предвижда да бъде терасирана и залесена с подходящи дървесни видове, за да бъде обособен зелен кът за отдих или палатков лагер. Планира се да има и екопътека за любителите на пешеходния туризъм, както път, свързващ асфалтирания вече с парк „Корминеш”. Проектът създава зона за разходки, детски забавления, изграждане на лабиринт от дървета и храсти и парково пространство с алеи за разходка, подход за достъп до дървени навеси за отдих и пикник, предимно за хора с увреждания. Г-жа Цонкова заяви, че идеята е парк „Корминеш” да бъде изцяло частна общинска собственост, предлагащ различни видове развлечения за неговите посетители от района и цялата страна.

При проведеното гласуване на срещата, беше взето решение за сформиране на инициативен комитет от пет човека, който да се заеме с провеждането на подписката. Негов председател стана Неделко Калоянов, а членове Недка Костова, Найден Кръстев, Тодор Вълчинов и Илиян Пушкаров. В подписката може да се включат хора от цялата страна, като няма минимум или максимум, но колкото са повече, толкова ще е по-добре за представянето й пред Министерството на земеделието, обясниха организаторите. Срокът за нейното провеждане е два месеца.

Мотивите са свързани с множеството посещения на парк „Корминеш”, който все повече става обект на общински, фирмени и лични празници. С цел създаване на събитиен туризъм като алтернатива на заетостта в минната индустрия, ръководството на Община Челопеч желае да закупи тези имоти и да се разширят границите на парка. И придобиването им е заложено Общия устройствен план, който ще влезе в сила до края на 2019 година. Инициаторите се надяват на подкрепа от челопечани, което ще е потвърждение за значимостта на парк „Корминеш” за местното население.

Prev Post ОТ КОГО ЩЕ ИЗБИРАМЕ На 27 октомври за кметове и съветници
ВЪВ ФУТБОЛНИТЕ СРЕЩИ В ПИРДОП  Победа за мъжете и съмнения за нередовни състезатели на гостите при децата
Next Post ВЪВ ФУТБОЛНИТЕ СРЕЩИ В ПИРДОП Победа за мъжете и съмнения за нередовни състезатели на гостите при децата
Related Posts

Leave a Comment: