В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Признателност към освободителите

  • 0
  • 78 преглеждания

Представителна група на Туристическо дружество „Мургана“ в с. Челопеч – председателят Кръстьо Вътев, Димитър Въжаров – председател на общинския съвет и Минко Костадинов, поднесоха цветя на паметниците в Стара планина, посветени на освобождението на региона от петвековното османско робство.

На 2 януари, по повод 143-та годишнина от Руско-турската война, тримата посетиха паметника в местността „Кашана“, издигнат на най-високото място на Златишкия проход близо до местността, където са лагерували руските войски при преодоляването на превала през месец ноември на 1877 г., в условията на рано настъпилата на Балканите зима.

След това те се отправиха към местността „Севля сърт“, където е бил командният пункт на лявата колона от Западния отряд на генерал Гурко, настъпващ към София. На мястото признателните челопечани са изградили през 1977 г., паметен знак от огромен каменен блок, с възпоменателна мраморна плоча, напомняща за героизма на руските войни по време на Освобождението на Средногорието. От 28 ноември до 22 декември, в специално изградени землянки тук е бил щабът на генералите Курнаков, Брок и Дандевил, ръководили бойните действия на своите богатири от южната страна на Стара планина. В този район Балканът още пази следите от редутите и позициите, на които са били разположени бойците на Лейбгвардейския Гренадирски полк, на 11-и Псковски пехотен полк и на 12-и Великолуцки пехотен полк, водили в продължение на тридесет и пет дни упорити боеве с турските войски в долината. Задачата им е била с демонстративни действия да ангажират вниманието на части от 2-ра турска армия, за да се облекчи преминаването на планината от отряда на генерал Павел Петрович Карцов през Троянския проход.

Използвайки хубавото време и липсата на сняг по Балкана, членовете на ТД „Мургана“ провериха състоянието на високопланинските извори и чешми, за които се грижи дружеството. Специално внимание бе отделено на водохващането за водопровода към едноименната хижа. Набелязани бяха мерки, които да се предприемат през лятото за тяхното подобряване и обезопасяване от навлизане на животни във вододайните зони. Кръстьо Вътев, Димитър Въжаров и Минко Костадинов посетиха и хижа „Мургана“, стопанисвана от дружеството, където се подкрепиха с горещ ароматен чай, поднесен им с горски мед от домакините на планинския дом.

В ПИРДОП  Цветя и венци за Освобождението на града
Prev Post В ПИРДОП Цветя и венци за Освобождението на града
В КОПРИВЩИЦА НА НОВА ГОДИНА  Много хора в града – малко на площада
Next Post В КОПРИВЩИЦА НА НОВА ГОДИНА Много хора в града – малко на площада
Related Posts

Leave a Comment: