В ПИРДОП Цветя и венци за Освобождението на града

  • 0
  • 85 преглеждания

Със скромни поклонения пред паметните места в града, предвид въведените в страната противоепидемични мерки, бе отбелязана 143-та годишнина от Освобождението на Пирдоп. Честването на посрещането на руските войски, станало на 3 януари 1878 г., започна от мястото, където пирдопчани поднасят благодарностите си пред бойците на граф полковник Комаровски – двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“.

За героизма на руските войни, пред паметника на българските опълченци и Ботевия четник Димитър Ночев, говори кметът Ангел Геров. Той припомни, че в условията на тежка и сурова зима на 1877 – 1878 г., проявявайки изключителен героизъм и храброст, руските войни донасят освобождението на българското население в Пирдоп и котловината. Още същата година на мястото на посрещането им е издигнат дървен кръст на признателност, а на 3 януари 1934 г. е открит и паметник.

На честването присъстваха председателят на ОбС Васил Кафеджиев, общински съветници, представители на партии, на общинската администрация и граждани. На мемориала бяха поднесени венци и цветя от Община Пирдоп и членове на ръководствата на политически партии в града. Свежи цветя бяха положени на паметника на Христо Ботев и на паметната плоча на генерал-лейтенант Стефан Паприков. С падане на колене присъстващите изразиха уважението и признателността си към освободителите.

Малко по-късно честването продължи в двора на храм „Свето Успеншие Богородично“, пред паметника на капитан Михаил Баторски, починал в Пирдоп няколко дни след освобождението на града. Тържествен камбанен звън прозвуча в чест на Деня на зимния празник на Пирдоп. Предстоятелят на храма отец хаджи Недко Бръмбаров подчерта ролята и значението на освободителната за българите война, след близо петстотингодишното турско робство. Братята славяни от Русия изтриха сълзите на мъка от лицето на Майка България. Нека благодарим на руските витязи, които по пропасти и клисури воюваха, заедно с нашите опълченци, за свободата на Отечеството ни, каза той.

Пред паметника на руския капитан, а след минути и на монумента на Тодор Влайков в центъра на Пирдоп, бяха поднесени венци и цветя на признателност от Община Пирдоп и от представителите на политически партии в града.

В ЗЛАТИЦА И ЦЪРКВИЩЕ  Тържества за 143 години от края на робството
Prev Post В ЗЛАТИЦА И ЦЪРКВИЩЕ Тържества за 143 години от края на робството
В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ  Признателност към освободителите
Next Post В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Признателност към освободителите
Related Posts

Leave a Comment: