В ОБЩИНА ПИРДОП Поредица от срещи с граждани за чистотата и сметосъбирането

  • 0
  • 132 преглеждания

През миналата седмица кметът на община Пирдоп Ангел Геров проведе срещи с граждани по проблемите на сметосъбирането и чистотата на града. В тях участваха и зам.-кметът Вера Бойчева, както и Мария Личева и Райна Тошева от ОбА, които отговарят и се занимават с дейността. Срещите бяха организирани по районите, на които е разделен Пирдоп за сметопочистването, а те със село Душанци са пет.

На 22 юни вечерта бе разговорът, с живеещи в района на стадиона, където и стана срещата. А на 23 юни бе тази за обитаващите централната част на града. През настоящата седмица ще има още такива срещи. Към проведените вече две пирдопчани не проявиха интерес и в тях участваха само по 7 – 8 граждани от двата района.

В разговора с тях кметът подчерта, че масово и безразборно се изхвърля в контейнерите всякакъв боклук – зелена маса, битови и строителни отпадъци, дори мебели и дюшеци. И даде пример с контейнер, намиращ се в югозападната част на града, пълен с чакъл, който бил замаскиран с трева. Машината не успяла да го вдигне, поради значителната му тежест и дефектирала. И в с. Душанци е имало такъв случай, посочи г-н Геров. В реките също се изхвърлят значителни количества боклуци – маси, каци, буркани със зеле...

Проблемът със сметопочистването и чистотата на общината ще се задълбочава, тъй като с въвеждането в експлоатация на Регионалното депо за твърди битови отпадъци край Златица, което се очаква да заработи до месец, за всеки тон депониран боклук там ще се плаща по 82 лв. А парите за дейността, предвидени в бюджета да се съберат от физически лица, са 177 700 лева. От тях обаче в касата на общината до момента са постъпили 132 000 лв. На седмица извършването на дейността струва на местната власт около 9000 лв., което показва, че за година са необходими 468 000 лв. А е невъзможно те да бъдат осигурени.

Община Пирдоп е закупила 136 контейнера, каза още г-н кметът. Два от тях вече са запалени. Цената им е от 400 до 950 лв., в зависимост от дебелината на материала за железните. Ако не се хвърля в тях жар през зимата, издържат до 10 години, при запалвания – след най-много пет стават негодни за употреба. От пластмасовите се крадат колелета, хвърлят се в реките, издевателства се над тях, посочи той.

Сметопочистването и сметоизвозването вече се извършва от общинска фирма. Закупени са два автомобила, но и те не стигат, за да се поддържат чисти градът и с. Душанци. Работното време на екипите е от 6 до 14 часа, защото  в горещините и машините отказват да работят. Обмисля се осигуряването на още един автомобил, но не е само в това проблемът, каза кметът. Целта на разговорите с гражданите е да се намери заедно решение на затрудненията, които има местната власт в този вид дейност. А те ще се увеличават и ако не се решат навреме. И двете населени места ще стават все по-мръсни, а таксите ще нарастват и то драстично, посочи той.

Приоритети за почистването са центърът, градската градина, дворовете и около детските градини и учебните заведения, парк „Дружба“, около гарата, зелените площи и градинките, които се косят от трима души. Само в Пирдоп зелените терени са над 200 дка. Посочено бе и от присъстващите граждани, че не се пази общинското имущество – чупят се пейки, осветителни тела, крадат се цветя от градинките. Кметът Ангел Геров призова да се сигнализира на дежурните в общината, за да бъдат наказани виновниците. Работи се и по възстановяване на видеонаблюдението, за да е контролът ефективен. За изхвърлянето на зелените маси той каза, че са определени 16 места в Пирдоп. А до есента ще бъдат осигурени и специални контейнери за пепелта от печките в домакинствата. В общината има на склад 110-литрови пластмасови кофи на цена от 55 лв. и всеки, който желае, може да се снабди с такава. Но изрично посочи, че е наредил на работниците по чистотата да не обслужват такива съдове, ако не са извън дворовете на хората. Защото има заплахи и закани за саморазправа с екипите на сметопочистващите машини.

По време на разговора граждани препоръчаха да се боядисат превозните средства с животинска тяга и да имат номера, за да се знае кой нарушава и не пази чистота. Кметът обясни, че се изготвя наредба на общината, която ще регламентира и това. Ще бъде забранено и движението на каруци в тъмната част от денонощието, защото и посегателствата върху градините на хората вече са ежедневие.

“ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ”  Еталон в намаляване на рисковете от инциденти при труд
Prev Post “ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ” Еталон в намаляване на рисковете от инциденти при труд
В МИРКОВО   Отбелязаха 100 години от рождението на живата торпила Неделчо Бончев
Next Post В МИРКОВО Отбелязаха 100 години от рождението на живата торпила Неделчо Бончев
Related Posts

Leave a Comment: