В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Работна среща на зам.-министъра на труда и социалната политика Иван Кръстев

  • 0
  • 181 преглеждания

Във вторник – 23 ноември, на посещение в Община Златица бе зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев. Пред сградата на общинската администрация той бе посрещнат от кмета инж. Стоян Генов, директора на Дирекция „Обща администрация“ Анна Ланкова и ръководителите на институции в областта на социалната дейност Нонка Неделева и Донка Петкова. Целта на посещението на г-н Кръстев бе да се запознае с дейността и състоянието на Дневния център за хора със специални потребности.

Зам.-министър Иван Кръстев и инж. Стоян Генов положиха цветя на паметника на загиналите жители на Златица във войните за национално освобождение и обединение на пл. „Македония“, а малко по-късно в кабинета на кмета проведоха ползотворен разговор по теми от взаимен интерес. Изразена бе почит към паметта на загиналите при катастрофата на автобуса на магистрала „Струма“ и в дома за възрастни хора в село Рояк, Варненско.

Инж. Генов запозна своя гост с икономическото и социално развитие на общината. Той припомни, че Златица има традиции в тази дейност и преди години е съществувал Дом „Майка и дете“, който е закрит. Продължение на неговата дейност е Домът за медико-социални грижи за деца с увреждания, каза инж. Стоян Генов. И посочи, че Община Златица е малка, но с динамично развитие, като важно място в икономиката ѝ заемат компаниите, развиващи дейност в Средногорието в областта на медодобива и рудодобива. Г-н кметът представи и проектите, изпълнени през последните две години – за рехабилитация на централните улици и за сепариращата и компостираща инсталация в ДТБО, за която в момента се провежда процедура за избор на оператор.

В трите съставни села – Карлиево, Петрич и Църквище, са реализирани проекти за обновление на територията. Важен проблем за Златица е остарялата водопроводна мрежа, за което при посещението на президента Румен Радев в Копривщица, инж. Генов е споделил пред държавния глава тревогата си за нейното състояние и е изразил надежда за подобряването ѝ. Предприети са стъпки от общината, със съдействието на трите компании „Елаците-Мед“, „Аурубис България“ и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и от други фирми, за подмяна на част от водопроводната мрежа. Предстои изготвянето на доклад и начало на строителните работи. Инж. Стоян Генов запозна зам.-министър Иван Кръстев и с други проекти, които ОбА реализшира в момента.

Присъстващите на срещата Донка Петкова – експерт по социалните дейности, и Нонка Неделева – директор на Социалния патронаж, представиха своите отговорности и работа.  Г-жа Петкова говори за двете програми, които се изпълняват в общината – за асистентска подкрепа и за лична помощ. По първата потребителите са 15 жители на града, с 11 асистенти. В програмата за лична помощ са включени 49 потребители, в това число и пет деца, на които помагат 51 асистенти, предимно членове на семействата или близки.