В ПАРК „СВЕТА ПЕТКА“ – ЧАВДАР Пуснаха в действие зарядна станция за електроавтомобили

  • 0
  • 132 преглеждания

На 17 юли още една нова придобивка бе представена в Община Чавдар – зарядна станция за електроавтомобили. Тя е изградена на паркинга в местността „Св. Петка“ и е единствената в ареала от гр. Елин Пелин до гр. Казанлък, която е публична, обществена и напълно безплатна за ползващите я автомобилисти.

Проектът е част от работата на общинското ръководство за подобряване на енергийната ефективност в селото, и стъпка за подкрепа на икономиката и туризма в Чавдар, заяви кметът Григор Даулов, преди да пререже трикольорната лента за откриването на станцията. До нея бе разположен общинският електроавтомобил, поставен в режим на зареждане.

Повече от десет години всяка общинска сграда е с внедрени мерки за енергийна ефективност, каза г-н Даулов. Фотоволтаични инсталации има на детската градина, училището, Всички тези проекти са реализирани с решения на общинските съвети от няколко мандата, подчерта той и благодари на местните законодатели за подкрепата, която оказват на местната власт за подобряване средата на живот в село Чавдар.

Общинското ръководство кандидатства пред Националния доверителен екофонд за закупуване на електроавтомобил и проектът е получава одобрение. В страната са само две такива превозни средства, като другото е в Община Копривщица, обясни Григор Даулов. Закупуването на автомобила наложило да се потърси решение и за изграждане на зарядна станция, каквито има на малко места у нас. Делът на автомобилите в страната постепенно ще се увеличава и необходимостта от станции за тяхното зареждане ще нараства. Затова решението на проблема дошло от само себе си – комплекс „Света Петка“ привлича множество посетители, а какво по-добро от това, когато пристигнат тук, да заредят своите електроавтомобили безплатно на станцията.

Инвестицията е изцяло на общината и е на стойност около 5000 лв. За закупуването на електроавтомобила подкрепата на НДЕФ е в размер на 30 000 лв., а останалите до пълната му стойност от 74 000 лв. с ДДС, са осигурени с решение на ОбС, поясни кметът Григор Даулов. Автомобилът, който е с 6 + 1 места, вече се ползва за извозване на посетители до парка, на жители на селото до най-близките железопътни гари за ползване на този вид транспорт до столицата или други дестинации, за учащи, обучаващи се в други общини, поясни г-н Даулов. В бъдеще експлоатацията му ще се разширява, гарантира той.

Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет и благослови новите придобивки за общината. Присъстващите на двете церемонии имаха възможност да се запознаят с реализираните проекти и изразиха задоволството си от продължаващото успешно развитие на Община Чавдар.

Prev Post Депото за твърди битови отпадъци с видеосистема за контрол на достъп и наблюдение в реално време
ОБЩИНА ЧАВДАР И „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“  Пример за ползотворно партньорство между местната власт и бизнеса
Next Post ОБЩИНА ЧАВДАР И „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ Пример за ползотворно партньорство между местната власт и бизнеса
Related Posts

Leave a Comment: