В ПГТХТ – ПИРДОП Конференция „И аз мога“

  • 0
  • 52 преглеждания

На 15 юни в ПГТХТ „Никола Димов“ се проведе първата по рода си училищна конференция в региона  под мотото „И аз мога“ , в която взеха участие всички класове в училището с подкрепата на техните учители, гостуващи ученици и учители. Идеята за събитието е на педагога Петя Данева, учител по история и география в ПГТХТ, а в организацията се включиха учители и ученици. Съдействие и финансова подкрепа оказаха кметът на общината Ангел Геров,  кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, училищното настоятелство с председателя Дамян Ненов и Симо Симов, Любомир Гарчев, Мануела Дюлгерова-Тотева от „Аурубис България“ и др.

Откриването на конференцията се състоя в мултимедийната зала на училището. Гости на събитието бяха председателят на ОбС – Пирдоп Мария Шентова, Симо Симов -  член на училищното настоятелство, М. Петрова - координатор на фондация „Заедно в час“, учители от програмата, общественици и родители.

След откриването на конференцията се проведе първата работилница на IX а клас, в която аудиторията се запозна с начини за развиване на презентационните умения на учениците за представяне на исторически паметници. След проследяване на богат списък от български исторически забележителности от национално и местно значение, публиката беше въвлечена в упражнение по презентиране и кратък изпит накрая за оценка на усвоените знания. Г-н Симов изрази задоволство от интереса на учениците към някои позабравени, по думите му, паметници-символи за местната история и реши да поощри трима ученици от 9 а клас, които представиха паметника на Стефан Минев-Антон, с нови учебници и тетрадки за следващата учебна година.

Конференцията продължи с работилницата на VIII а клас – „Радиопредаване на живо, проведено на немски език“. Гостите бяха впечатлени и очаровани от безупречното представяне на осмокласниците и отразиха значимостта на чуждоезиковото обучение в училището.

Третата работилница беше на XI б клас, където фокусът беше изложба на макети на исторически паметници, изработени от самите ученици. IX б и X б клас преподаваха уроци за Първата и Втората световна война, представени по интерактивни начини с провеждане на работилница за ефективното учене. Уроците бяха съчетани с рап – изпълнения, кратки клипове, кръстословици и игри за публиката.

XI а клас се представи дебат на тема: „Трябва ли „История славянобългарска“  да бъде заменена с „Робинзон Крузо“ в училище?“, в който убедително защитиха позициите си привърженици и на двете страни. Конференцията завърши с театрален етюд на VIII б клас, които представи кратък епизод от битката при Русокастро през 1332 г. между византийската войска, начело с император Андроник III и българите, предвождани от цар Иван Александър. След това обучаваха родители, учители и ученици на театрално майсторство чрез скечове.

Всички работилници бяха така структурирани, че представянето с обучението вървяха ръка за ръка. Нямаше гост, който да не е включен в процеса на работа, само че този път беше напътстван и наставляван от ученици.

Анкетите с участниците, които бяха обработени в края на всяка работилница, сочат, че 90 % от гостите са научили интересни и полезни неща от всяка една работилница, 45 % посочват конкретни неща за подобрение и развиване и 100 % от гостите декларират, че отново биха участвали в такава конференция и имат големи очаквания за много, по-интересни и по-занимателни работилници. Защото ученето е преживяване. И може да се случи по забавен начин.

Материалът е предоставен от ПГТХТ

Prev Post Още злато за танцовите състави на Челопеч
НА ТУРНИРА ПО ТЕНИС НА КОРТ В ПИРДОП  Братя спориха за първото място
Next Post НА ТУРНИРА ПО ТЕНИС НА КОРТ В ПИРДОП Братя спориха за първото място
Related Posts

Leave a Comment: