В ПИРДОП И ЗЛАТИЦА Сирени звучаха в Деня на Ботев

  • 0
  • 101 преглеждания

На 2 юни в гр. Пирдоп и в гр. Златица представители на общинските администрации, общественици, ученици и граждани участваха в паметните събития, посветени на загиналите за Отечеството национални герои и местни жители. Точно в 12 часа за около три минути, както в цялата страна, прозвуча и тревожният сигнал на сирените, в знак на почит и преклонение пред подвига на Христо Ботев и неговите четници, на всички, чиято саможертва през годините е била посветена на Майка България.

В гр. Пирдоп възпоменателният митинг се състоя в двора на единственото в страната училище-паметник „Тодор Влайков“, на чиято фасада на мраморни плочи са изписани имената на загиналите пирдопчани в двете Балкански войни (1912 – 1913 г.), през Първата (1915 – 1918 г.) и Втората (1944 – 1945 г.) световни войни. Пак тук са паметниците на местните опълченци и Ботевия четник Димитър Ночев, на Христо Ботев и на генерал-лейтенант Стефан Паприков.

В деня на памет своето уважение към загиналите изразиха председателят на ОбС Васил Кафеджиев, зам.-кметовете на общината Иван Щаплев и Мария Шентова, общински съветници, служители от ОбА, директорът на учебното заведение Евдокия Богданова, всички учители и ученици от училището. Децата бяха образували дълга редица пред сградата и развяваха националния флаг в ръце.

За героизма на предците ни в годините на Националното възраждане, за гибелта на Христо Ботев и саможертвата на българските герои говори инж. Мария Шентова. Ученици от четвърти клас, подготвени от педагога Димитрина Въртанова, представиха рецитал от стихове на български поети, посветени на поета – революционер и загиналите за свободата на Отечеството.

Общинският съветник Станислав Готев изрази задоволството си от множеството деца и граждани, присъстващи на паметното събитие. Неговото време бе разчетено точно и минути преди да зазвучат сирените, на паметниците на Ботев, на опълченците и в колонадата на училището-паметник на почетна стража пред мемориалите застанаха деца и общественици и бяха поднесени венци и цветя от общината и общинския съвет, от представители на политически партии и граждани.

В Златица поклонението се състоя пред паметниците на загиналите жители на града на площад „Македония“ във войните 1912 – 1913, 1915 – 1918 г. и в Отечествената война 1944 – 1945 г. В честването на Деня на Ботев участваха общински съветници, кметските наместници на селата Карлиево, Петрич и Църквище – Ненко Миндилов, Тотка Стойкова и Мария Ангелова, членове на Регионален клуб „Традиция“, представители на ОбА, общественици, ученици и граждани. Почитта си към героите изразиха зам.-кметът на общината инж. Иванка Ангелова и общинският съветник Мария Нейкова.

Вокална група „Звездица“, с ръководител Цветанка Георгиева и ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ поднесоха на присъстващите патриотични слова, стихове и родолюбиви песни. На двата мемориала бяха положени венци и цветя.

В ДЕНЯ НА ДУХОВНИЯ ПРАЗНИК НА ЗЛАТИЦА  Откриха реновирана детска площадка в центъра на града
Prev Post В ДЕНЯ НА ДУХОВНИЯ ПРАЗНИК НА ЗЛАТИЦА Откриха реновирана детска площадка в центъра на града
ПЪРВОКЛАСНИЦИ ОТ КОПРИВЩИЦА  Получиха удостоверенията си в село Чавдар
Next Post ПЪРВОКЛАСНИЦИ ОТ КОПРИВЩИЦА Получиха удостоверенията си в село Чавдар
Related Posts

Leave a Comment: