В ПИРДОП Пеленачета се пречистиха под плащеницата

  • 0
  • 114 преглеждания

Много жители и гости на Пирдоп на Разпети петък – 29 април, спазиха традицията и се възползваха от предложенията на търговци да отнесат в дома си по някой глинен предмет. Импровизирани сергии имаше на различни места из града, но най-много на пл. „Тодор Влайков“ и пред църквата, които радваха с красотата на изделията си до късно след обяд.

Харчеха се най-вече сувенири, които бяха и най-евтини, но предприемчиви домакини не пропускаха на се снабдят със съдове за домакинството, а стопани – да обзаведат с разни предмети тревните площи пред домовете си.

Традицията на деня повелява в храма да се изчете текст от евангелието, а след това да се изнесе плащеницата и да се положи на специална маса, под която миряните да преминават, за опрощение на греховете си през годината и за здраве. Затова опашката от чакащи да изпълнят ритуала бе дълга, а значително множество от хора бе изпълнило пирдопския храм. Така бе и в много от останалите църкви в селищата от региона.

Да преминат под масата търпеливо изчакваха и не малко малчугани, сгушили се в ръцете на татко или мама. За първи път обичая бе изпълнен от двумесечната Петрослава, която бе заедно със своята майка и баба. А след нея смело пролази по килима и с усмивка излезе от другата страна на масата още не проходил малчуган от Пирдоп.

Множеството непрекъсваше да посещава храма в продължение на няколко часа и божият дом се радваше на заслужено уважение от християните, които показаха, че в Деня на разпятието на Спасителя вярват и се надяват на неговата закрила и подкрепа на начинанията им.      

На Разпети петък в Златица
Prev Post На Разпети петък в Златица
Next Post ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Изкупува земеделски земи в местността „Маята”
Related Posts

Leave a Comment: