В ПИРДОП Щъркел загина в гнездото си

  • 0
  • 85 преглеждания

Градът на щъркелите, както е кръстила в средата на 30-те години на ХХ в. писателката Калина Малина Пирдоп, може да остане без красивите си летни обитатели. Преди година едно от новоизлюпените малки щъркелчета в гнездо до моста на пл. „Скалата“, падна от високото на земята и загина. Сега една от птиците в друго – на електрически стълб до моста при Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии в града, е мъртва. За трета поредна година има проблем с птиците на това място, каза за в. „Регион“ екологът на Община Пирдоп Елена Смиленова. Живеещи наблизо споделиха, че до петък – 9 април, двойката щъркели са били в добро състояние. В събота единият от тях вече е бил загинал.

В неделя – 11 април, мъртвият щъркел беше в гнездото и едното му крило тъжно бе увиснало извън него. Другият бе до него във видимо тревожно състояние. Сутринта в понеделник – 12 април, работници от общината с вишка, в присъствието на г-жа Смиленова, предприеха действия мъртвата птица да бъде извадена от гнездото, както и да се разбере преди да бъде погребана, от какво е починала. В дома на прелетните птици не е имало яйца, а живият щъркел не е бил там, съобщиха участвали в акцията. Преди това да се случи е извършена проверка основата на гнездото с уред да няма протичащо електричество по нея и натрупаните клони, за безопасност на общинските служители, тъй като то е изградено върху специална метална стойка, на около метър над горната част на стълба от уличната преносна мрежа. Предполага се, че птицата е загинала от токов удар. Не е ясно кой от двойката – мъжкият или женският, е жив. Екологът на Пирдоп Елена Смиленова се е свързала с експерт от РИОСВ – София, който е поел ангажимент да пристигне в Пирдоп, да се запознае на място с инцидента и да установи от какво в действителност е причинена нейната смърт. Той ще направи и предписания за обезопасяване дома на прелетните птици.

Запознати с установяването на семейството щъркели в този район, споделиха в социалните мрежи, че те са построили дома си върху стълба преди три-четири години. Повече от десетилетие прелетните птици постепенно увеличават популацията си в района. Каква ще е съдбата на останалия сам щъркел, засега е неясна.

Запознати с поведението на вида и отглеждането на малките им са на мнение, че има голяма вероятност останалият сам щъркел – мъжки или женски, да си намери партньор и заедно с него да отгледат новото поколение. Обичайно е в периода април – май щъркелите да имат от две до пет яйца, които, редувайки се, двойката родители мътят около 35 до 38 дни.  След около два месеца от появата си малките вече могат да летят сами и започват да се подготвят за дългия си полет към топлите земи, където престояват през зимата.

В ПИРДОП  Отстраняват болни дървета
Prev Post В ПИРДОП Отстраняват болни дървета
БИБЛИОТЕКАТА В ОБЩИНА АНТОН  Участва в програма за междубиблиотечен обмен
Next Post БИБЛИОТЕКАТА В ОБЩИНА АНТОН Участва в програма за междубиблиотечен обмен
Related Posts

Leave a Comment: