В ПИРДОП Възраждане на традицията на Сирни Заговезни

  • 0
  • 109 преглеждания

За първи път тази година от времето на последния четвърт век гражданите и гостите на град Пирдоп отбелязаха народния и християнски обичай Сирни Заговезни. Проявата е по инициатива на община Пирдоп и е част от културните традиции в града. Присъстващите се потопиха в атмосферата на празника Сирница, който е пряко свързан с представите на предците ни за възраждането на природата след зимните месеци. Членовете на Клуб „Съхрани българското при СУ „Саво Савов“ с ръководител Главен учител Анета Венкова Антония Нейкова, Ирен Божкова и Иван Тодоров разказаха за традициите и семейната обредност, а самодейци от читалище „Напредък“ представиха възстановка на характерното за празника „Хамкане“ и искане на прошка. По стар обичай беше запален оратникът. След изгарянето на огъня цялото семейство прескочиха факлата, за да се прогонят бълхите от семейството и селището и стопаните да бъдат здрави и силни през цялата година.

Изключително въздействаща беше появата на членовете на кукерски клуб „Хурса“ от село Буново. С невероятните си костюми и гласа на стотици звънци кукерите, съпроводени от сватбари, свещеник, мечки, мечкари и музиканти прогониха злото от душите и домовете на пирдопчани. И млади, и стари бяха очаровани от програмата, която представиха буновските кукери. Целият празник беше изпълнен с много музика, веселие и добро настроение, а мнозина от гражданите и гостите си поискаха и дадоха взаимна прошка, и пожелаха възстановката и гостуването на кукери в Пирдоп да се превърне в традиция.

Вечерта, на пл. „Скалата“, десетки пирдопчани присъстваха на запалването на голям обреден огън. Той бе подготвен с активното съдействие на служители от Общинско звено „Гора“, а факлата към кладата поднесе кметът Ангел Геров. Той поиска и сам даде прошка на съгражданите си, каквато е традицията на Сирни Заговезни и пожела на всички да бъдат здрави, да се забрави злото и лошото и отправи пожелания за добра и хубава година за община Пирдоп, а пирдопчани да бъдат настроени позитивно към бъдещето, което предстои.

Таня Крънева припомни символът и значението на обичая в миналото за българина и какви очаквания той е пораждал в душите и сърцата на предците ни. А около разгарящата се клада се завъртя и голямо хоро, на което се наловиха много деца, младежи и възрастни. Александър Семков – управител на фирма „Алекса“, бе подготвил за присъстващите червено вино, което с помощта на доброволци раздаде на желаещите да вкусят от напитката пирдопчани. Веселието продължи до късно вечерта и донесе много емоции на всички, които се отзоваха на поканата на общината за общо отбелязване на народния и християнски празник. Празникът бе отбелязан и с богата заря от разноцветни фойерверки, които осветиха в приятни звездни тонове нощното небе над площад „Скалата“.

В ЧАВДАР  Песни от Възраждането и цветя за загиналите за Родината
Prev Post В ЧАВДАР Песни от Възраждането и цветя за загиналите за Родината
СТОТИЦИ ЗВЪНЦИ  Огласиха парк „Корминеш“
Next Post СТОТИЦИ ЗВЪНЦИ Огласиха парк „Корминеш“
Related Posts

Leave a Comment: