В ЧАВДАР Песни от Възраждането и цветя за загиналите за Родината

  • 0
  • 103 преглеждания

На 2 март в салона на читалище „Надежда” в село Чавдар, по инициатива на общинската администрация и служителите в местната културна институция, беше отбелязана 139-годишнина от освобождението на България от турско иго. Организаторите бяха поканили изпълнителите от камерен хор „Проф. Георги Робев”, които представиха едни от най-хубавите песни на нашето Възраждане, сътворени от Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Иван Вазов.

Вечерта беше открита от водещата и диригент на певческата формация Нели Трошева, която преди самото изпълнение на хористите, представяше историята на текста и музиката на песента. На финала на концерта Григор Даулов от ОбА поднесе кошница с цветя на изпълнителите, като благодари на гостите от камерен хор „Проф. Георги Робев”.

На следващия ден – 3 март, пред паметника на загиналите в Чавдар, напиращ се на площад „Васил Левски”, се състоя паметно поклонение пред многобройните български и руски войни, дали живота си за свободата на малка България. На честването на националния празник присъстваха кметът Пенчо Геров, служители от общинската администрация, читалищни дейци, членове на Клуба на пенсионера и Съюза на офицерите и сержантите от запаса в селото, жители на общината.

В литературно-музикалната програма, посветена на 139-годишнина от освобождението на България, се включиха ученици от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, с ръководител Елена Гинина.

Цветя в знак на поклонение пред паметта на загиналите многобройни руски и български войни бяха поднесени от ръководствата на „Геотехмин” – София и „Елаците Мед”– село Мирково, община Чавдар и читалище „Надежда”, Общинската организация на Българската социалистическа партия в село Чавдар, Клуба на пенсионера и съюза на офицерите и сержантите и от граждани.

В СЕЛО КАМЕНИЦА  Добрата старица раздаде мартеници
Prev Post В СЕЛО КАМЕНИЦА Добрата старица раздаде мартеници
В ПИРДОП  Възраждане на традицията на Сирни Заговезни
Next Post В ПИРДОП Възраждане на традицията на Сирни Заговезни
Related Posts

Leave a Comment: