В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ Оспорвано и вкусно състезание „Моята салата“

  • 0
  • 97 преглеждания


Състезанието „Моята салата“, което се проведе в ПГТХТ „Никола Димов“, бе част от Великденския празничен календар на колектива на професионалната гимназия. Идеята и организацията са дело на Клуба по интереси „Сладка къща“. В оспорваната надпревара да приготвят вкусното предястие участваха осем отбора, съставени от по двама ученика от 8 до 11 клас. Предизвикателството пред тях бе доста сериозно, защото продуктите за салатата  бяха изненада. Тяхното изобилие и разнообразие даде възможност бъдещите кулинари да демонстрират умение да съчетават зеленчуци и плодове, сладко, солено, горчиво и няколко вида риба.

Преди състезанието да започне, преподавателите по готварство бяха подготвили игри и за публиката. Възпитаниците на учебното заведение, които наблюдаваха боравенето с продуктите и приборите за работа с тях на своите съученици, трябваше да покажат дали познават някои от световноизвестните салати като: „Цезар“, италианската „Тоскана“, руската салата, българската „Шопска“, и салата Айсберг. Учениците се справиха отлично. Много от тях успяха да изброят и продуктите, които участват в подготовката на салатите.  Във втората игра бъдещите Шеф майстори показаха, че отлично познават подправки като магданоз, целина, мента, босилек, копър и тяхното приложение при подготовката на салати и ястия.

След игрите започна истинската надпревара Осемте отбора получиха кутиите с продуктите. Състезателите първоначално се притесниха, защото трябваше да се справят за контролното време от 40 минути, но резултатите показаха, че учениците ненапразно са избрали да се обучават за готвачи в пирдопската професионална гимназия. Председателят на журито и ръководител на Клуб „Сладка къща“, Горяна Борисова, сподели, че с колегите си преподаватели по учебна практика е била много затруднена да определи най-добрите кулинарни изкушения. Бяха раздадени наградите за първите три места. За всички участници имаше шоколади, а за публиката 8 богати салати за дегустация.

КРАЙ СПАСОВОТО КЛАДЕНЧЕ В ЗЛАТИЦА  Злато и сребро за домакините на 10 километра
Prev Post КРАЙ СПАСОВОТО КЛАДЕНЧЕ В ЗЛАТИЦА Злато и сребро за домакините на 10 километра
ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД  Честваха Деня на Първата пушка
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Честваха Деня на Първата пушка
Related Posts

Leave a Comment: