ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Честваха Деня на Първата пушка

  • 0
  • 120 преглеждания

За поредна година в Копривщица бе отбелязан 20 април – Денят, в който е обявено Априлското въстание. В честването се включиха кметът на общината Бойка Дюлгярова, Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите и гостите от София – проф. д-р Пламен Павлов – председател на Фондация „Васил Левски“, проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова – ректор на ВТУ „Тодор Каблешков“, преподаватели и студенти от транспортното училище, родственици на Тодор Каблешков,  заместник-директорът на СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица Теодора Цоловска, педагози и ученици от копривщенската гимназия и граждани.

Тържеството бе открито с възрожденски маршове в изпълнение на духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“. Проф. Пламен Павлов отбеляза, че преди две години е предложено на управляващите 20-ти април да бъде обявен за официален празник и за ден на Априлското въстание, за което още няма отговор. Той подчерта, че най подходящото му отбелязване е имено тук – „градчето, където гръмва първата пушка на Априлското въстание“

Кметът Бойка Дюлгярова поздрави копривщенци със 145-годищнина от Априлското въстание и юбилея от рождението на Тодор Каблешков, а на випускниците на Висшето транспортно училище пожела попътен вятър и успешна реализация. Проф. Павлов връчи почетни грамота на г-жа Дюлгярова от комитета, който организира честването, чийто председател е. Ректорът на ВТУ „Тодор Каблешков“ проф. Даниела Тодорова каза, че вече 54 години гордо носят името на своя патрон, първият българин, началник на железопътна гара Белово.

Кунка Неделева припомни последните минути от живота на апостола. Проф. Даниела Тодорова връчи награди на кмета на Копривщица за ползотворното сътрудничество, на проф. Пламен Павлов, Кунка Неделева, Райна Пачева – уредник на къща музей „Тодор Каблешков“, на Милена Паралеева от ОбА и Валентин Петков, ръководител на духовия оркестър. Почетна  грамота бе връчена и на Студентския съвет на транспортното училище. Прочетен беше поздравителен адрес от директора на Националния исторически музей проф. Бони Петрунова. Приветствия поднесоха наследници на Каблешковия род и директорът на музея в гр. Белово Севдалина Попова.

Всички присъстващи получиха юбилеен вестник на Фондация „Васил Левски“, посветен на годишнината от рождението на Тодор Каблешков. На мавзолея на Априлци бяха поднесени цветя и венци.

Prev Post В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ Оспорвано и вкусно състезание „Моята салата“
ТИХОМИР МИЧЕВ ОТ СК „ПИРДОП 2000“  Явление в тениса на маса
Next Post ТИХОМИР МИЧЕВ ОТ СК „ПИРДОП 2000“ Явление в тениса на маса
Related Posts

Leave a Comment: