В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ И ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ – ПИРДОП Двадесет ученици получиха сертификати за обучение в чужбина

  • 0
  • 118 преглеждания

На 14 декември в ПГТХТ „Никола Димов“ – Пирдоп, се проведе заключително събитие за споделяне на резултатите от училищната стипендиантска програма „Клас Еразъм+“ по проект „Социално приобщаване в ПОО чрез европейска мобилност“. Гости на училищния колектив бяха председателят на ОбС – Пирдоп Васил Кафеджиев, който е и секретар на Ротари клуба в града, Димитринка Раковска – управител на Агенция „Витас“ за проекти в ЕС и родители.

Водещи на срещата бяха Анахит Хакобиян от 9 „А“ клас, която е и една от участничките в програмата, и Анна Велкова. На присъстващите бяха представени емоционални и исторически картини от живота и бита на хората в Германия и Португалия, както и видеоклип „Клас Еразъм+“, подготвен от възпитаници на училището с ръководител Миглена Гайтанджиева. Гостите имаха възможност да се запознаят с факти и събития от седемгодишно сътрудничество на професионалната гимназия с компаниите – дарители „Виталис“ – Германия и „Брага Мобилити Оупън“ - Португалия.

В основата на събитието бе реализираната  от ПГТХТ „Никола Димов“ и партньори-дарители през учебната 2020 – 2021 година  стипендиантска кампания „Училищна Програма „Клас Еразъм+“. Основание за избора на мото е приключилият вече пореден проект на ЕС в учебното заведение. Двете чуждестранни компании отпускат по 10 стипендии за ученици от ПГТХТ. Възприема се идеята за ранно професионално ориентиране на учениците – стипендианти от 8 клас със специалности „Организация на обслужването в хотелиерството“ и „Кетъринг“, които създават клубове за извънкласна дейност „Виталис Клуб“ за хотелиерски мениджъри и „Брагамоб Клуб“ за готвачи.

Учениците имат възможност да се запознаят отблизо с изучаваните професии, да практикуват и овладяват основни професионални умения, да посетят хотели и ресторанти в Средногорието и да проучат туризма в този край на България, както и в регионите на Лайпциг и Миньо. Те се стремят да упражняват английски език в неформална среда и да се запознаят със стъпките, които им осигурява Програма „Еразъм+“. А като следваща цел пред тях е създаването на клубни проекти на стипендиантите „Нашият хотел“ и „Нашият ресторант“. Водещите прочетоха специалните послания към младежите от президента на компания „Виталис“ Ралф Гизике и мениджъра на „Брага Моб“ Тиаго Коста. До тази година 125 ученици са участвали в четирите проекта за стаж и обучение в Германия и Португалия.

Директорът професионалната гимназия Павлинка Ценова определи събитието като важен акцент в сътрудничеството на училището с партньорите от двете страни. Тя подчерта, че постигнатите успехи са резултат от реализираните проекти и иновативна програма за стипендианти „Клас Еразъм+“. И те се дължат изцяло на активната екипна работа на колектива на училището. Г-жа Ценова връчи сертификати за дарение за компаниите „Виталис“ и „Брага Моб“ на Еразъм координатора  Димитринка Раковска. От своя страна г-жа Раковска благодари на директора Павлинка Ценова за ползотворното сътрудничество със сертификат за иновация от името на Агенция „Витас“ за осъществената експериментална фаза на Програма „Клас Еразъм+“, като сподели задоволството си, че този иновативен проект е бил подкрепен единодушно от ПГТХТ и чуждестранните партньори.

Директорът на гимназията връчи сертификати за участие в стипендиантската програма на 20 ученици от девети клас, на ръководителите на клубовете – педагозите Иванка Колева и Горяна Борисова, както и на Десислава Стефанова – класен ръководител на експерименталния „Клас Еразъм+“. В организацията на публичното събитие основна роля имаха учениците от 9 „А“ клас и учителите Десислава Стефанова, Анна Велкова, Миглена Гайтанджиева и Петя Анева. Финал на срещата бе изпълнението на Божана и Александра на песен на Били Айлиш.

В ОУ „СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – АНТОН  Благотворителен базар за каузи на учебното заведение
Prev Post В ОУ „СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – АНТОН Благотворителен базар за каузи на учебното заведение
В МИРКОВО  Демонтираха монумента на площад „Разкола“
Next Post В МИРКОВО Демонтираха монумента на площад „Разкола“
Related Posts

Leave a Comment: