ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Цветя за казака Аврелиан за 140 години от гибелта му

  • 0
  • 102 преглеждания

Копривщенската общественост отбеляза 140 години от освобождаването на града от руските войски. Събитието бе уважено от служителите на Дирекция на музеите и общинска администрация, кметът, заместник-кметът и секретарят на община Копривщица – Генчо Герданов, инж. Тони Малинов и Николай Карагьозов, временно изпълняващият длъжността „Директор“ на Дирекция на музеите Катя Мрънкова, членове на регионалния клуб към Национално дружество „Традиция“ и граждани.

В църквата „Свети Никола“ отец Румен Стоименов и отец Богомил Читалов отслужиха благодарствена молитва и се помолиха за здравето и благоденствието местните жители и целия български народ. За упокой душата на загиналия воин – казакът Аврелиан, копривщенци запалиха свещи. След това в двора на храма, където е гробът на руския унтерофицер, на почетна стража застанаха пред паметната плоча членове на клуб „Традиция“ от възрожденския град, облечени в униформи на български опълченци.

Екскурзоводът Елена Желязкова в словото си отбеляза, че когато се вгледаме във висините на Балкана, в зелените и златни сезони на Мизия и Тракия, ще видим да вдигат чела паметници – достойни и трайни символи на земята. Те са люлка и пантеон на храбри мъже, които възкресиха народа ни от руините на мрака на робството и откриха пред него неподозираните висини на подвига. Тече времето и ни връща пред обелиски на славата. Тя подчерта, че в българската история няма бели петна, няма примирение. В българската история има червени петна – кървави. Нашето освобождение бе подготвено от всички поколения борци и страдалци на съпротивата срещу тирана. И в ден като този българите застават пред паметници с толкова имена, от които най-много са руски.

След трите кърджалийски нападения, след покрусата от разгрома на Априлското въстание и тежките времена, настанали след това, копривщенци посрещат руските освободители. Елена Желязкова припомни спомените на Недко Каблешков за влизането в Копривщица на руските войски. Преследвайки отстъпващите турски орди в местността „Джафарица“ пада прострелян руският казак Аврелиан, чието име ще остане в сърцата на признателните копривщенци.

С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на руския воин. Цветя поднесоха Катя Мрънкова и председателят на Общинския съвет на БСП Мария Тороманова.

В СЕЛО ДУШАНЦИ  Честваха Нова година по стария календар
Prev Post В СЕЛО ДУШАНЦИ Честваха Нова година по стария календар
ЗА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ПИРДОП
Next Post ЗА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ПИРДОП
Related Posts

Leave a Comment: