В СЕЛО ДУШАНЦИ Проведоха обичая „Пеене на пръстените“ по стар стил

  • 0
  • 130 преглеждания

На 14 януари самодейци от читалище „Светлина“ в Душанци представиха пред жители на селото народният обичай „Пеене на пръстените“. Отколешна традиция тук е това да се прави по Юлианския, а не по Грегорианския календар, както е в повечето селища и общини от Средногорието и страната. Гости на празнуващите бяха зам.-кметовете на Община Пирдоп Иван Щаплев и Мария Шентова, и секретарят Николина Божкова. Кметът на селото Златка Кънева също бе сред присъстващите на ритуала.

Дамите от женската вокална група при читалището, в съпровод на гайдата на Богдан Стефанов, изпълниха съпътстващите този празник народни песни. Около украсената дрянова пръчка и менчето, пълно с изворна вода и пшеница, се завъртя хоро. В медния съд мнозина от присъстващите бяха пуснали  предмети и нишани, за да разберат съдбата си през настоящата година.

Предстоятелят на храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Душанци отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет и благослови жителите на селото и техните гости, пожелавайки здраве, късмет, благоденствие и просперитет на всички.

Наричанията на предметите направи Богдан Стефанов, който в духа на народната традиция „предсказа“ на някои от собствениците им да очакват в дните занапред „промени“ в семейния си статус – задомяване за футболист, горски, или в професията – фризьорка, счетоводител, моден шивач и др. С емоция и настроение бяха приети от всички вероятните бъдещи изяви на някои от притежателите на нишаните като народен представител или кмет.

Самодейците продължиха с народните хорá и песни, а на присъстващите на обичая организаторите от читалището раздадоха по чаша греяно червено вино, подправено с плодове и по късче питка с чубрица и мед.

Празникът „Пеене на пръстените“ в с. Душанци завърши с народно веселие.

В ОБЩИНА ЧАВДАР  Отбелязаха Деня на родилната помощ
Prev Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Отбелязаха Деня на родилната помощ
ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ  Николай Иванов втори в страната за 2019 г.
Next Post ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ Николай Иванов втори в страната за 2019 г.
Related Posts

Leave a Comment: