В СЕЛО ДУШАНЦИ

  • 0
  • 57 преглеждания

Честваха обичая “Пеене на пръстените” по стария стил

На 14 януари, Василовден по стар стил, самодейци от читалище “Светлина” в с. Душанци честваха народния обичай “Пеене на пръстените”. На събитието присъстваха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, председателят на ОбС Мария Шентова, секретарят Николина Божкова, жители на селото.

Тук единствено в района традиционният за първия ден от новата година народен празник се отбелязва по календара на източно-православните църкви.

Пред украсената с изсушени плодове и гирлянди от пуканки дряново дръвче, дамите от женската вокална група при читалището изпълниха характерните за ритуала народни песни. Акомпанираше им гайдарят Богдан Иванов, а ритмите отмерваше с тъпан Стоил Гълъбов. Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет и поръси със светена вода присъстващите на празника. Той пожела на душанчани и техните гости здраве и благоденствие през новата година.

В калайдисан котел от мед бяха пуснати пръстенчета и предмети на жители на селото. От пълния с изворна вода и пшеничени зърна съд Стоил Гълъбов изваждаше “нишаните”, а наричанията и пожеланията бяха на Богдан Иванов. На малката Яница се падна след години да бъде кмет, а на председателят на читалищното настоятелство Кристина Петкова – да е президент. В познатия си хумористичен стил на някои от дамите той предрече, че ще се задомят за лекар, макар и вече на достолепна възраст, на по-младите, че ще се омъжат през Балкана или за гурбетчия.

Наблюдаващите обичая бяха почерпени с питка и мед и греяно вино с джинджифил, както е било във времето на старите душанчани. Празненството продължи с народни хора и веселие около украсената дрянова пръчка.

В ПГТХТ
Prev Post В ПГТХТ
Next Post Отговори от името на ТИМ КУРТ - ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ” АД:
Related Posts

Leave a Comment: