В СЕЛО КАМЕНИЦА Самодейци празнуваха Деня на виното и на мъжката рожба

  • 0
  • 139 преглеждания

На 1 февруари самодейци и жители на село Каменица, Община Мирково, отбелязаха празника Трифон Зарезан, посветен на виното и лозята. По инициатива на ръководството на Пенсионерския клуб, настоятелството и служителя на читалище „Любен Каравелов“ Тодорка Пашова, за поредна година по стара традиция групата, която беше решила да се включи в празника, подготви и проведе обичая. Бяха спазени противоепидемичните мерки, наложени в страната, заради разпространението на коронависура.

Тодорка Пашова и Станка Тупева, облечени в народни носии, асистираха на Борис Иванов, на който се падна честта да направи ритуалното зарязване на лозето в един от местните дворове – на неговата сестра и читател на в. „Регион“ Мария Велкова. Като подобава традицията, участващите в обичая наричаха годината да бъде богата на гроздове, вино и плодове. Да има берекет и добра реколта. Тодорка Пашова прочете и информация за празника, каква символика има той в традиционния български календар. В украсеното медно котле имаше червено вино, от което всички отпиха.

На следващия ден – 2 февруари, беше почетен и Денят на мъжката рожба – Петльовден. За жертвения курбан петелът беше дарен от каменчанина Георги Ганчев. В неговия дом беше спазена и старата традиция, организацията за която бе на работещите в читалище „Любен Каравелов“.

Отново на кино от вкъщи За трета година „Аурубис България“ осигурява билети на служители за Master of Art
Prev Post Отново на кино от вкъщи За трета година „Аурубис България“ осигурява билети на служители за Master of Art
13 ФУВРУАРИ – 167 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПИСАТЕЛЯ   Да надникнем във високо моралния свят на Тодор Влайков
Next Post 13 ФУВРУАРИ – 167 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПИСАТЕЛЯ Да надникнем във високо моралния свят на Тодор Влайков
Related Posts