В СЕЛО ПЕТРИЧ – ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Първа копка за ремонт на площад „20 Април“

  • 0
  • 74 преглеждания

На 1 октомври в центъра на бунтовното, героично и историческо село Петрич, Община Златица, се състоя първа копка за изпълнение на проект за облагородяване на зелени площи и централната част на селището. На церемонията присъстваха кметът на общината инж. Стоян Генов, главният инженер Тони Куртева, представителят на фирмата изпълнител на строителните дейности Иван Калайджиев и работещи в общинската администрация, общественици и жители на Петрич.

Кметският наместник на селото Мария Ангелова приветства присъстващите с началото на обновлението на площад „20 април“ и други терени, като пожела на г-н Калайджиев да се справят с изпълнението на проекта в срок и при високо качество на своята работа.

Инж. Стоян Генов заяви, че се дава „зелена светлина“ за облагородяване на центъра на селото и други две зелени площи, на стойност 337 000 лв. Този проект е спечелен от Община Златица в края на миналата година и включва и селищата Карлиево и Църквище, където вече усилено се работи. Средствата за село Петрич са най-много, тъй като тук трябва и най-голям обем от строителни дейности да се изпълнят, каза той.

Обновлението на площад „20 Април“, е една от стъпките на общината за развитие и популяризиране на село Петрич като историческа и туристическа дестинация, първите стъпки за което бяха направени с посещението на президента Румен Радев и дарението на медальона на лейди Емили Странгфорд на 8 май, подчерта инж. Генов.  Той пожела успех на строителите, а жителите на селото призова да бъдат търпеливи и да проявят разбиране, докато се променя облика на Петрич. Благодарност кметът на общината отправи към авторите на проекта, запазили и развили идеята за историческото място, облик и значение на селото.

Кметският наместник Мария Ангелова плисна менче с вода преди багерът да направи първата копка, за да е спорна работата на строителите и да им „върви по вода“. Главният инженер на Община Златица Тони Куртева връчи на г-жа Ангелова папките с документи на проектното задание. Дами от селото, облечени в местни народни носии почерпиха присъстващите с питка, шарена сол и мед.

Проектът, който е разделен на три зони, предвижда сериозни подобрения в централната част на село Петрич, създаване на алеи и оформяне на три нива, стъпаловидно и симетрично разположени пред него за подобряване на подхода към паното „Април 1876“ на стената от южната му страна. На градинката с паметника-костница на загиналите руски войни на 21 декември 1877 г. ще се премахне старият метален парапет и монтира нов. Ще бъде подобрено осветлението и подменени остарелите осветителни тела с нови, подходящи за възрожденския стил и дух на селото. Съществуващата чешма ще бъде подменена с нова.

В някои от зоните ще бъде преодоляна денивелацията на терена, с изграждане на бетонови стени, направа на нова настилка на алеите с бетонови плочки в два цвята. Ще се реновира и съществуващата беседка и обновят градинките с новопроектирано озеленяване.

ЖИТЕЛИТЕ НА КОПРИВЩИЦА  На втори протест за лошото състояние на „В и К“ мрежата в града
Prev Post ЖИТЕЛИТЕ НА КОПРИВЩИЦА На втори протест за лошото състояние на „В и К“ мрежата в града
В ЗЛАТИЦА  Поезия и театър в едно
Next Post В ЗЛАТИЦА Поезия и театър в едно
Related Posts

Leave a Comment: