ЖИТЕЛИТЕ НА КОПРИВЩИЦА На втори протест за лошото състояние на „В и К“ мрежата в града

  • 0
  • 82 преглеждания

Въпреки забраната за насрочения за 2 октомври втори протест на копривщенци, той се състоя. „За нас Копривщица е над всичко и няма да спрем, докато държавните институции не престанат да ни дават празни обещания, а ни покажат конкретни действия“, са категорични местните законодатели на възрожденския град. Проблемът е в тежкото състояние на „В и К“ мрежата в града. Само през последните дни преди втория протест в имаше 4 аварии.

На 2 октомври около 150 човека със собствени коли и развети национални знамена потеглиха отново към Подбалканския път за разклонението към възрожденския град. С плакати и възрожденски маршове копривщенци отново изразиха недоволството си, че градът им е забравен от държавата, а те искат да живеят като хора от 21 век. Някои от протестиращите бяха облечени в народни носии. Четирима младежи от духовия оркестър към копривщенската гимназия със своите инструменти и патриотични мелодии поддържаха духа на протестиращите.

Честите аварии и излизащите на повърхността отпадни води, които се появяват на много места в Копривщица, взривиха местните жители и те категорично и високо изказаха своята воля. Няма делегация на най-високо ниво да не е дошла в Копривщица, споделят местните хора! И възмутено и на висок тон категорично отказват да живеят бутафорно – отвън да изглежда лъснато, а отвътре всичко да е гнило. Председателят на общинския съвет Любомир Цеков ми показа ерозирала тръба, която е била част от нашата водопроводна мрежа. „Като че е от античните времена. От такива тръби пием вода. Затова авариите са почти през ден.“, изрази недоволството си той.

Павлина Доганова също показва части от водопроводната мрежа – ръждясали и пробити: „Това са тръби от последната авария на нашата улица – това е водата, която трябва да пием, с която се мием, с която се къпем и перем. Ей това са тръбите – от 60-те години на миналия век! А вече сме 21 век. Промяна няма!“ Рале Дойчев, на 77 години, на въпроса ми дали помни полагането на водопроводна и канализационна мрежа в Копривщица, отговаря: „Въобще не съм доволен от водата, която ползваме в къщи. Вчера нямаше вода, и днес (2 октомври) в цялата ни махала – Арнаут, сме без вода. От станалата авария на водопровода ни бяха залети пет помещения – баня, кухня, работилница и други сервизни помещения. Вчера, след като беше отстранена аварията, станала на нашата улица, водата от чешмата беше като боза!“.

След протеста, състоял се на 22 септември, не бяха получени конкретни отговори или предприети действия на справедливите искания на жителите на  Копривщица. Кунка и Матей Кунчеви, семейството, чиято къща и двор са заливани при всеки дъжд с канални води, заявяват: „Очакваме държавата да обърне внимание“.

Върховната административна прокуратура, по информацията в медиите, които отразиха протеста на копривщенци в Деня на Независимостта, е образувана преписка за проблема с водопроводната и канализационна мрежа в града, което беше и поводът за блокиране на Подбалканския път. Министърът на регионалнато развитие от служебния кабинет Виолета Комитова по национална телевизия на зададен въпрос за проблема на Копривщица е отбелязала, че до края на година не се предвиждат средства за преодоляване на подобни затруднения.

В репортаж по друга национална медия бе подчертано, че общината е получила 2.5 млн. лв., но според общинските съветници тази сума е за водопровода от местността „Въртопа“, а не за града. След излъчения репортаж по БТВ, в който Костадин Камберов, началник „В и К“ София област, участък – Пирдоп, изказва мнение, че в Копривщица общината продължава да опесъчава и се мият улиците и всичко влизало в канала, а тръбите били с тесен диаметър, копривщенци са силно възмутени. При пороен дъжд, когато всичката вода от небето влиза в канала, пак ли общината е виновна? Може ли някой да спре дъжда, да спре топенето на снега?, питат риторично копривщенци.

Въставаме, за да ни обърнат внимание

Стоян Павлов, заместник-председател на ОбС – Копривщица:  - Надеждите ми са най-накрая българските държавни институции да обърнат внимание на Копривщица. Най-вече управляващите да се замислят над това какво Копривщица е дала на България и какво дава днес България за единствения си град музей?

Цанка Костова: - Копривщица, не е само на копривщенци, тя е на цяла България. Нашите управници от най-високо нива на държавата трябва да обърнат внимание, защото търпяхме дълги години. А со кротце и со благо се видя, че няма да стане. Затова въставаме, за да ни обърнат внимание. До кога да чакаме?

Кунка и Матeй Кунчеви: - Продължаваме! Няма се отказваме! Копривщица е едно от съкровищата на България! Ако трябва ще направим протест и на 1 май, когато градът е препълнен с гости от страната и чужбина!

Кунка Неделева: - Имам един риторичен въпрос към всички управници на България, които ни вкарват в последно време от избори в избори вече 3 пъти: Нека се замислят какво е дала Копривщица на България. Днес преди да потеглим към мястото на протеста се сетих за марша, който са го пели делегатите на Оборище, по текст на Стефан Стамболов, марша, който пеят и Ботевите четници, марша, с който започват атаките при Сливница, по време на Сръбско-българската война: Не щеме ний богатство, перифразирам го така: Не щеме ние думи, не щеме ний лъжи / желаем чиста вода, плащаме с пари!

Лучка Каменарова: - Уморих се повече от 10 години да чистя отпадни води в къщите ни за гости. Ужасно, е когато в сервизните помещения в приземните етажи трябва да чистим след дъжд. Да не говорим за ужасната миризма, която остава след това. Как ще развиваме туризъм, поминък за не малко семейства в Копривщица! Запушват се каналите по улицата. Ще разкажа един от много неприятен спомен преди години, когато трябваше да дойдат коли да отпушват канала, но за съжаление те трябваше да си тръгват, защото имаха други ангажименти. Тогава съм видяла нашите момчета от „В и К“ как с подръчни инструменти и тръби трябваше да продължат да отпушват канала. И го отпушиха. Това е в 21 век!

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“   Посрещна практиканти Випуск 2021 / 2022 г.
Prev Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Посрещна практиканти Випуск 2021 / 2022 г.
В СЕЛО ПЕТРИЧ – ОБЩИНА ЗЛАТИЦА  Първа копка за ремонт на площад „20 Април“
Next Post В СЕЛО ПЕТРИЧ – ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Първа копка за ремонт на площад „20 Април“
Related Posts

Leave a Comment: