В СУ „САВО САВОВ“ – ПИРДОП Облачните технологии в действие в учебен час

  • 0
  • 55 преглеждания

Миналата седмица – на 14 ноември, в СУ ”Саво Савов” в Пирдоп се проведоха две инициативи, организирани със съдействието на „Аурубис България“. Преди обяд имаше открит урок в 5 А клас в часа по учебната дисциплина „Човекът и природата“, с преподавател Антоанета Димитрова на тема „Нашите съседи планетите”. Тя нагледно показа новото приложение на т.н. облачна технология в обучението.

Облачните технологии навлизат стремително бързо във всички сфери на съвременния живот. Светът на цифровите технологии постоянно се движи напред, правейки информацията по-достъпна, комуникациите по-удобни, а споделянето на данни по-сигурно. „Облакът“ се отнася до всички приложения на Гугъл, които допринасят за създаването на нови модели на преподаване и обучение в интерактивна и ангажираща учебна среда. Те включват леснодостъпна комуникация между участниците в образователния процес, съхранение и споделяне на информация, онлайн платформа, съдържаща уроци и допълнителни материали, канал за споделяне на видео материали. Единственото условие за използване на облачните услуги е създаването на профил в Гугъл, като самата платформа позволява броят на потребителите да бъде до 10 000, а дисковото пространство на практика е неограничено.

Всеки ученик има свой личен профил с индивидуална парола, което му позволява да ползва всички приложения и ресурси индивидуално. Иновативната технология дава възможност на учителя и ученика да се свързват по много различни начини, да обменят идеи, информация или различни файлове – текст, графика, видео и други. Идеята е да се обогати учебното съдържание и учениците да могат да са активни в тоя процес с нещо, което им е интересно.

Тази нова технология предполага използването и вграждането на различни приложни програми, а не само използването на интеренет. Тя позволява на учителя да задава домашните работи по електронен път, учениците да връщат веднага дадените отговори, с което ученикът да бъде оценяван във всеки един момент, което нагледно беше демонстрирано по време на открития урок.  Едновременно с това се работи и със софтуер, който Гугъл предлага, и също бе показано при поднасянето на новия учебен материал. Заслугата на „Аурубис България“ е в подкрепата СУ „Саво  Савов” да започне да прилага тази нова технология. В началото на септември е организирано встъпително обучение за целия учителски колектив, закупени са специална апаратура и дванадесет таблета, които се раздават на учениците при работа в часовете и специален тъч скрийн, заплатени изцяло от компанията. Но за да бъде ефективна тази дейност е много важна мотивацията на преподавателите и учениците. Педагогът Антоанета Димитрова е една от новаторите, които съвсем отскоро използват тези съвременни методи в своята работа, но тя прие предизвикателството да покаже пред колегите си как ги прилага на практика. Откритият урок беше наблюдаван от експерт на Регионално управление на образованието в Софийска област и от почти всички преподаватели по специалността в Средногорието.

ЖУРНАЛИСТКАТА ДОНИКА РИЗОВА ОТ „БЪЛГАРИЯ ОН ЕЪР“
Prev Post ЖУРНАЛИСТКАТА ДОНИКА РИЗОВА ОТ „БЪЛГАРИЯ ОН ЕЪР“
Next Post ДИСКУСИИТЕ ЗА ЕС В СОФИЙСКА ОБЛАСТ С успешен финал в Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: