ДИСКУСИИТЕ ЗА ЕС В СОФИЙСКА ОБЛАСТ С успешен финал в Пирдоп

  • 0
  • 139 преглеждания


Положителното влияние на Европейския съюз за развитието на общините от Средногорието отчетоха техните кметове, граждани и представители на бизнеса. Това стана по време на петия и последен дискусионен форум, посветен на юбилейната десета година от членството на Република България в Европейския съюз и предстоящото през 2018 година Българско председателство на Съвета на ЕС, който организираха Областната администрация на Софийска област и Община Пирдоп.

Гости на форума бяха заместник-областните управители Галя Георгиева и Николай Николов, кметът на общината домакин Ангел Геров, ръководителите на местната власт в общините Мирково – Цветанка Йотина и на Чавдар Пенчо Геров, Мария Шентова – председател на Общински съвет - Пирдоп, Вера Бойчева – заместник-кмет на Община Пирдоп, секретарят на общината Николина Божкова, Рашко Христов – председател на Общински съвет - Копривщица, Анна Генчева – управител на Областен информационен център - София, експерти.

Присъстваха още представители рудодобивните компании „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и „Елаците-Мед“, граждани, експерти от Областната администрация, Община Пирдоп, Община Копривщица, представители на местния бизнес, читалища, учебни заведения.

Срещата започна с изпълнения на Вокална група „Шарени мъниста“ при пирдопското читалище, с ръководител маестро Марияна Върбанова, която изпълни няколко народни песни. С приветствие Галя Георгиева откри дискусията, която се проведе във Виртуален музей - Пирдоп. Със специални видеобръщения към участниците в дискусията се обърнаха евродепутатът Андрей Новаков, еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и д-р Андрей Ковачев – член на Председателството на Европейския парламент Теодор Стойчев – ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България. Показани бяха и кратки клипове, илюстриращи предстоящото председателство на Съвета на ЕС от България.

Кметът Ангел Геров акцентира върху реализираните проекти в община Пирдоп в сферата на социалните услуги, инфраструктурата, градската среда и др., реализирани по време на десетте години членство на България в ЕС. Всички те бяха представени с фотографии на специални пана в залата и участниците във форума имаха възможност да се запознаят с тях. Добрата новина за всички присъстващи беше, че общината е спечелила европейско финансиране за реализирането на следващ свой проект по Оперативна програма „Развитие на селските райони“, мярка 7.2 – „Инвестиции в създаването, подобряването и разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура – ремонт на общинска образователна инфраструктура – ДГ „Пека и Карло Чоконяни“, гр. Пирдоп“, който е на стойност 1 548 538 лв.

В емоционално слово кметът на Мирково представи на аудиторията инфраструктурните обекти, спортни съоръжения и други проекти, реализирани в петте населени места на общината. Г-жа Йотина оцени като изключително ползотворно членството на страната ни в ЕС. Тя сподели мнението си, че подмяната на водната инфраструктура във всички населени места в страната, би била най-полезното за хората, към което местната и държавната власт могат да се стремят, реализирайки проекти в бъдеще.

Кметът на Община Чавдар също сподели добрите практики за реализирането на проекти по линия на европейските фондове. В презентацията си г-н Геров показа напредъка на общината и нейното преобразяване, включващо обновяване на централната част на селото, инфраструктура, спортни и развлекателни съоръжения, изграждането на Археологически парк „Тополница“ и атрактивни пространства за занимания на деца и възрастни. С гордост той заяви, че подобрението на инфраструктурата в общината е оценено с две национални награди в конкурса „Евро село“.

В презентация си Анна Генчева от ОИЦ - София направи кратък фактологически преглед на 10-годишното ни членство в ЕС и обърна внимание към приоритетите, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС, което започва през 2018 година.

С дискусионния форум в Пирдоп успешно приключи поредицата от пет комуникационни инициативи, които Областната администрация проведе още в общините Ихтиман, Самоков, Ботевград, Божурище. В дискусиите участваха над 300 души, сред които студенти и ученици, преподаватели, представители на неправителствения сектор, бизнеса, обществени институции, граждани. Те имаха възможност да разговарят по теми с европейска насоченост с експерти, представители на местната и държавната власт. Дискусиите се проведоха във връзка с Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз 2017 г.

В СУ „САВО САВОВ“ – ПИРДОП  Облачните технологии в действие в учебен час
Prev Post В СУ „САВО САВОВ“ – ПИРДОП Облачните технологии в действие в учебен час
„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“    Винаги сме се стремили да изпреварваме глобалните тенденции в бизнеса
Next Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ Винаги сме се стремили да изпреварваме глобалните тенденции в бизнеса
Related Posts

Leave a Comment: