В ЗЕМЛИЩЕТО НА СЕЛО БУНОВО ЛОВЕЦЪТ ГЕОРГИ КЪНЧЕВ Отстреля огромен вълк

  • 0
  • 64 преглеждания

С изключителна слука в краткия си, само петгодишен стаж като ловец, се похвали членът на ловната дружинка в с. Буново Георги Кънчев. Тридедсет и четиригодишният почитател на древния спорт сподели за в. „Регион“, че при последния излет с дружинката имал невероятния късмет да повали огромен вълк, а малко след това и също впечатляваща с размерите си дива свиня.

Точните изстрели г-н Кънчев произвел на 5 декември, на границата на местностите „Шиндарника“ и Сеймен чешма“, северозападно от с. Буново. Около 9 часа сутринта дружинката още се разпределяла за пусия на диви прасета, когато от своята позиция Георги Кънчев дочул чупене на клони в боровата гора. И от много гъстата мъгла пред него се появили два силуета на вълци. Водел едър мъжки екземпляр, следван от вълчица. Ловецът, който за първи път в битието си на такъв, виждал на живо хищниците, без да се бави и колебае, още с първия си изтрел повалил огромното животно. Вълчицата, подплашена от гърмежа, се спуснала в ниското на местността и изгубила в мъглата.

Георги Кънчев разказа, че докато се опитвал да извлече тялото на простреляния от него вълк към пътя, където се уговорили за събиране членовете на дружинката, около 20 минути по-късно, от същата посока той повторно дочул чупене на съчки в гората. Приготвнил се за стребла и когато пред него се появило туловището на голям женски екземпляр на дива свиня, успял да го отстреля отново с първия си изстрел. На ловец рядко се случва подобна слука – да удариш за броени минути вълк и свиня, не скри задоволството си той. С немалко усилия успява и тежката около 120 кг. дива свиня да изтегли до пътя, където получил първите похвали за точните си изстрели и успеха от своите приятели и колеги ловци.

Когато закарали убитият вълк в с. Буново, а след това и в с. Мирково, удивлението на жители на двете селища било голямо. В последните години не е виждан подобен огромен хищник, да бъде повален с един изстрел от млад ловец. Опитали се дори да го премерят, но кантарът, който използвали, не успял да го „хване“ – мерил само до 50 кг. По преценка на познавачи, вълкът бил над 60 – 70 кг., около петгодишен, което е показателно за едрината на животното.

Жители на двете села разказвали, че през последните месеци двойката вълци са направили немалко пакости на стопаните, отглеждащи животни високо в планината. През месец октомври, при откриване на ловния сезон, членове на мирковската дружинка, са забелязвали вълците при излетите си, но не успели да ги отстрелят. Животновъдите са благодарни, че с отстрела на вълка са защитени и предпазени от набезите на хищниците, макар вълчицата да е оцеляла. Те се надяват, че тя сама няма да посегне на добитъка им. Присъствието на двойката в този район на Стара планина не е случайно, тъй като тук има доста стада животновъди и те намират лесно плячката си.

Георги Кънчев сподели, че вълците са умни и хитри животни и не е лесно да бъдат хванати на прицел. Отдалеч усещат човека и успяват да се предпазят от срещата си с него. Той е имал късмета, че вятърът духал от юг към мястото, където бил застанал на пусия и хищниците не са усетили присъствието му пред себе си.

Сторени добрини преди Коледа
Prev Post Сторени добрини преди Коледа
Община Копривщица в готовност за работа по нови проекти през 2021 година
Next Post Община Копривщица в готовност за работа по нови проекти през 2021 година
Related Posts

Leave a Comment: