В ПЪРВИЯ ДЕН НА НОВАТА 2022 Г. Горя покривът на читалището в Пирдоп

  • 0
  • 99 преглеждания

В ранните часове на деня на 1 януари облаци бял дим се издигаха от поскрива на сградата на читалище „Напредък“ в Пирдоп. Бдителни граждани веднага се обадили на работещи в общинската администрация и на дежурния по гражданска защита за евентуално възникналия пожар. Задействала се е и автоматичната система за оповестяване на висока температура и дим в сградата. След получаване на сигнала е бил уведомен кметът на общината Ангел Геров, а дежурната Недялка Лулчева от администрацията е предприела първите действия за локализиране на мястото на пораженията. Установено е било, че източникът на дим е на покривната конструкция на зданието, над ритуалната зала на общината. Тя, обаче не е засегната от задимяването и е без поражения, заяви г-жа Лулчева.

В последните дни на отминалата вече 2021 г. това е втори случай на неприятности в читалището. По коледните празници спукване след замръзване на тръба от водопроводната инсталация и запушване на канал, е довел до теч в тоалетна на втория етаж, при един от входовете за балкона на големия салон. По време на почивните дни водата е наводнила част от сградата и за проблема се е разбрало едва когато тя е потекла по стълбите и навън от сградата.

Първи на мястото на пораженията по сградата пристигна кметът г-н Геров, малко след него и дежурният екип с един автомобил огнеборци от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Пожарникарите изградиха една гасителна линия и заедно с кмета Ангел Геров започнаха премахване на ламариненото покритие на покрива, за да се достигне до дървената конструкция под него. За около час огнището на дим беше потушено.

Нагряването на дървената конструкция най-вероятно е предизвикано от разположените на покрива за новогодишната заря пиротехнически средства, казаха запознати с причините за инцидента. При изстрелването на фойерверките от високата температура на изгорелите газове се е нагряло ламариненото покритие на зданието. Топлината се е предала на дървените летви под него, които постепенно са затляли, образувайки кълба от дим. Поразени са около 30 – 40 кв. м. от дървената основа, на която е закрепена поцинкованата ламарина, предпазваща сградата от дъждове, каза г-н Геров. Ремонтът на повредената част от покрива на читалище „Напредък“ започна още на 2 януари и продължи на 3 януари, за да не се нанесат допълнителни поражения на културния дом, предвид зимния сезон.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И УЧЕНИЦИ  Честваха годишнината от рождението на Христо Ботев в Пирдоп
Prev Post ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И УЧЕНИЦИ Честваха годишнината от рождението на Христо Ботев в Пирдоп
В ЗЛАТИЦА И ЦЪРКВИЩЕ  Почит и цветя за руските богатири и българските опълченци
Next Post В ЗЛАТИЦА И ЦЪРКВИЩЕ Почит и цветя за руските богатири и българските опълченци
Related Posts