В ЗЛАТИЦА И ЦЪРКВИЩЕ Тържества за 143 години от края на робството

  • 0
  • 80 преглеждания

На 2 януари ръководствата на Община Златица и на читалище „Христо Смирненски“ отдадоха почит на загиналите руски воини и български опълченци за освобождението на  града, по повод навършването на 143 години от  освобождението на Средногорието от петвековното турско робство.

В последните дни на месец декември, навръх Коледа през студената зима на 1877 г. войските на генерал Дандевил опитват да преминат Балкана през връх Баба. На 29 декември след силна снежна буря на върха, движението е преустановено и частите се връщат в Етрополе. От строя поради измръзване излизат 879 офицери и войници (15 % от състава). Приютени са от българското население. На следващият ден, настъплението е подновено през Златишкия проход, който е преминат без усложнения. След 35 дневни боеве в Балкана с турските поробители, руските воини от 21 Донски и 26 Казански полк, под командването на полковник Мандрикин, се спускат в долината и донасят свободата на Златица. В ранната утрин на 2 януари 1878 г. в западния край на града златичани с въодушевление посрещат руските войски.

Поради наложените противоепидемични мерки у нас, тази година освобождението на града беше отбелязано само от служители на общинската администрация, читалището и някои членове на регионален клуб „Традиция”, при спазване на всички препоръки. След поднасяне на венци пред паметника на загиналите във войните за обединение на България златимчани, в центъра на града, представителната група на общината, водена от кмета инж. Стоян Генов и членовете на Клуб „Традиция”, тръгнаха към паметника на руските освободители и опълченците, носейки на ръце голям трикольор.                                                                        

Кметът инж. Стоян Генов изрази признателността на жителите на града днес към подвига на руските богатири, устояли на зимните студове, виелици и съпротивата на отбраняващите се в котловината турски части. Той подчерта, че освободителите дават много скъпи и свидни жертви – в боеве за освобождението на Средногорието загиват генералите Василий Василиевич Каталей и Дмитрий Алексеевич Философов и много бойци. Г-н Генов заяви, че златичани са благодарни и си спомвнят с поклон и уважение за саможертвата на стотиците руси и българи, дали живота си за свободата на Средногорието, и опълченците от града, увековечили имената си в Шипченската епопея. Те са повече от 30 на брой, и имената им са изписани на паметника, издигнат в тяхна чест.

Венци и цветя бяха поднесени от името на Община Златица, читалище „Христо Смирненски и клуб „Традиция“ пред възпоменателния руски кръст и пред паметника на освободителите. Честване на 143-та годишнина от Освобождението имаше и пред паметника на солдат Никифор в село Църквище – загинал на 26 ноември 1877 г., първият руски войн, паднал за свободата на региона. В знак на почит към героя бяха поднесени венци и цветя на мемориала, а членовете на клуб „Традиция“, застанаха на почетна стража до него с националния флаг.

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ Д-Р ИНЖ. ИЛИЯ ГЪРКОВ
Prev Post ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ Д-Р ИНЖ. ИЛИЯ ГЪРКОВ
В ПИРДОП  Цветя и венци за Освобождението на града
Next Post В ПИРДОП Цветя и венци за Освобождението на града
Related Posts

Leave a Comment: