В ЗЛАТИЦА Първа копка за парк „Дядовата ръкавичка“

  • 0
  • 101 преглеждания

В четвъртък – 25 ноември, на територията на парка, познат на жителите на град Златица като „Градинката при пещерата“, се състоя церемонията по първа копка за облагородяване и текущ ремонт на пространството и превръщането му в близко бъдеще в Парк „Дядовата ръкавичка“.

Начало на събитието даде кметът на общината инж. Стоян Генов, а на началото на обновлението на района присъстваха Ивайло Георгиев – ръководител „Връзки с институциите“ на „Аурубис България“, Виолета Василева – старши специалист „Комуникации“ в дружеството, зам.-кметът Илия Македонски, главният инженер Тони Куртева, управителят на фирмата изпълнител на строителните дейности Иван Калайджиев, служители на общинската администрация.

Кметът инж. Стоян Генов заяви, че мястото е емблематично за златичани и през десетилетията назад е много посещавано от деца и възрастни. Преди години по инициатива на членовете на Интеракт клуба в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, е поставена морена и метален знак с текст от Хартата за правата на детето. А със съдействието на „Аурубис България“, членовете на Ротари клуба в гр. Пирдоп и Община Златица изградиха детски кът с различни модули за игри и забавления на малчуганите.

Инж. Стоян Генов сподели, че отдавнашно е намерението и мечтата на общинското ръководство и гражданите „Градинката при пещерата“ да бъде обновена. Разговорът за промяна екстериора на пространството се води повече от една година. В резултат на това се подготвя проект, след изпълнението на който мястото да се обособи като Парк „Дядовата ръкавичка“. Идеята за създаването му и възраждане на представата и знанията за любимата на множество деца и възрастни приказка на Елин Пелин, е на Ивайло Георгиев, ръководител „Връзки с институциите“ на „Аурубис България“, каза инж. Генов.

Дава се началото на нов проект, който да върне към детството всеки жител на Златица, подчерта инж. Стоян Генов. Предложението е било изключително радушно прието от ръководството на общината и ОбС, посочи той, и се дава старт на процедурите за неговото реализиране. Г-н Генов изрази надеждата си, че с изпълнението на проекта Златица ще придобие по-красив и приветлив вид, с повече възможности и условия за игри на децата и отдих на техните родители и възрастните. Той припомни, че началото в тази насока е поставено през миналата година с асфалтирането на двете главни улици и засаждането на 254 нови дръвчета по тях. Акцията е продължена и през 2021 г. в партньорство, освен с „Аурубис България“, и с компаниите „Елаците-Мед“ и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“.

Кметът на Община Златица инж. Генов изрази благодарности към изпълнителния директор на „Аурубис България“ Тим Курт, на Ивайло Георгиев и на почетния консул на Германия в България д-р Марияна Чолакова, която е поела ангажимент за популяризиране на проекта.

Ивайло Георгиев благодари за признанието и подчерта, че проектът вече е на всички жители на Златица, защото скоро този парк ще се превърне в първия елемент от по-голямата идея – Златица да бъде Градът на Дядовата ръкавичка. Целта е по този начин той да се вписва в туристическата карта на България, видим и от гражданите на много други страни. Г-н Георгиев сподели увереността си, че Златица ще стане център на фестивал на детската приказка и на още хубави събития, насочени към децата.

Главният инженер на ОбА Тони Кърпарова обясни, че в парка ще бъдат организирани кътове за отдих и за детски забавления. На територията на бившето малко езеро ще се обособи сцена за представления, която да бъде ползвана от театрални колективи за представяне на драматизации на детски приказки по време на предвиждания да се организира в следващите години фестивал „Дядовата ръкавичка“.

Срокът за изпълнение на проекта е 120 календарни дни и трябва да бъде приключен на 25 март. Ако ниските температури и зимният сезон не позволят да се работи, ще бъде удължен. Стойността на строителните дейности е 313 000 лв., каза инж. Тоник Куртева.

Преди символичното закопаване на терена от багера, Ивайло Василев плисна менче с вода за успешната работа на изпълнителите, качественото и навреме приключване на работата и откриването през следващата 2022 г. на парк „Дядовата ръкавичка“ в гр. Златица.

КМЕТЪТ НА КОПРИВЩИЦА БОЙКА ДЮЛГЯРОВА  На среща с министъра на регионалното развитие и благоустройство
Prev Post КМЕТЪТ НА КОПРИВЩИЦА БОЙКА ДЮЛГЯРОВА На среща с министъра на регионалното развитие и благоустройство
СЛЕД ПОРЕДНА АВАРИЯ НА ВОДОПРОВОДА  Лунен пейзаж по копривщенски улици
Next Post СЛЕД ПОРЕДНА АВАРИЯ НА ВОДОПРОВОДА Лунен пейзаж по копривщенски улици
Related Posts

Leave a Comment: