ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА Призоваха 9 септември да получи обективната оценка на историците

  • 0
  • 95 преглеждания

Членове и симпатизанти на Българската социалистическа партия в Копривщица се поклониха на 9 септември на Братската могила, за да отбележат 76 години от сакралната дата. Гости на събитието бяха депутатът от Коалиция „БСП за България“ от Софийска област в Народното събрание Иван Ченчев и журналисти от вестник „Дума“.

Председателят на Общинския съвет на БСП във възрожденския град Мария Тороманова започна словото си със спомените на ген. Иван Врачев, командир на партизанската бригада „Георги Бенковски“, който разказва за последния ден от пребиваването на „Барикадите“ на бойците от антифашистката съпротива. Г-жа Тороманова отбеляза, че тази дата днес разделя българското общество. Събитията на 9 септември 1944 година все още не са получили точната и обективна оценка на  историците. Но девети септември промени България, отбеляза Мария Тороманова и цитира няколко цифри: От 9 юни 1923 година до 9 септември 1944 година фашистката власт е убила един министър-председател, 25 министри, 120 народни представители и 315 членове на ръководствата на БКП, БЗНС и РМС. Само за 3 години – от 1941 до 1944 г.,  когато България е сателит на фашистка Германия, в страната са избити повече от 9000 партизани и техни помагачи. А Копривщица – градът символ на най-героичното в българската история, съхранила неповторимото, типичното българско, останала верен свидетел на бунтовен дух, извор на най-пламенно родолюбие, роди един младеж Иван Кривиралчев – Малкият патриот – 16 годишен, подложен на нечовешко изтезания заедно с Христо Тороманов, двамата разстреляни на 31 март 1944 година. Във времето от 1919 до 1944 г. Копривщица дава 30 жертви на фашизма.

Председателят на Общинския съвет на БСП във възрожденския град заяви: „На 9 септември се почита паметта на хората, които са имали идеал за друго бъдеще и са загивали за него“. С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на загиналите. Депутатът Иван Ченчев подчерта, че 9 септември е свещена дата. Днес сме свидетели на опити на отричане на нашата история и на всичко, което се е случило, подменят се учебниците по история. По-възрастните помнят какво беше нашата страна преди 9 септември и в каква индустриална държава беше превърната след това, каза той. Затова паметта трябва да е жива и да бъде предавана като завет, който да се пази и поддържа жив от поколенията.

ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИЯТ ОРКЕСТЪР „СРЕДНОГОРЦИ“  Показа таланта на музикантите и уникални инструменти
Prev Post ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИЯТ ОРКЕСТЪР „СРЕДНОГОРЦИ“ Показа таланта на музикантите и уникални инструменти
В ПИРДОП  Обществено обсъждане на идеи за промени на „водното огледало“ в градската градина
Next Post В ПИРДОП Обществено обсъждане на идеи за промени на „водното огледало“ в градската градина
Related Posts

Leave a Comment: