ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИЯТ ОРКЕСТЪР „СРЕДНОГОРЦИ“ Показа таланта на музикантите и уникални инструменти

  • 0
  • 100 преглеждания

На 9-ти септември 2020 г. (сряда) от 18:30 ч., в двора на СУ „Саво Ц. Савов“ – гр. Пирдоп Школа „Средногорци“ с гордост представи Детско-юношеския оркестър за народна музика. На младите таланти бе предоставена възможност да застанат за пръв път на сцена, за да се чуе гласът на българското, съхранен в музиката на характерните народни инструменти кавал, гайда, гъдулка, тамбура и тъпан.

След мелодията, която те носят, се насладихме и на редките чело тамбура от 90-те на видния габровски майстор Стефан Стефанов и бас гъдулка – инструмент с внушителни размери и дълбоки ниски тонове. Той е българският еквивалент на класическия контрабас, един от малкото останали в България и света, наричан от изпълнителите „най-голямата гъдулка, която може да свири“. Наистина е голяма и как неповторимо свири!

Това са само част от инструментите, а под ръководството на Цветина Грамова - един от най-успешните фолклористи в района, видяхме даровитите дета на Средногорието на възраст между 5 и 18 г., обединени от една амбициозна цел – „да свирим народна музика като големите“.

Концертът на младите и по-големите таланти беше прекрасен и развълнува всички присъстващи. Освен ръководителите, голяма гордост изпитаха и родителите на участниците. Само за три месеца децата и юношите в оркестъра са научили толкова много, че впечатлиха зрителите и с изпълненията си, и с развитите умения да чуват музиката и да владеят инструмента си.

В края на музикалната вечер Цвети Грамова изказа благодарност на възпитаниците на Школа „Средногорци“ и сподели колко много се радва, че работи с  талантливи и усърдни музиканти.

ТВ „Българе“ засне предавания в Средногорието
Prev Post ТВ „Българе“ засне предавания в Средногорието
ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА  Призоваха 9 септември да получи обективната оценка на историците
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА Призоваха 9 септември да получи обективната оценка на историците
Related Posts

Leave a Comment: