ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД И НА „ВОЙВОДЕНЕЦ“ Изложба с над петстотин снимки и народни хора през нощта

  • 0
  • 113 преглеждания

За втора година в гр. Копривщица клубът по български народни танци „Гайтани“ бе организатор на проявата „Светлината на хорото“. През месец юли 2019 г., се състоя първото издание на този проект. На 31 юли тази година в двора на старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ във възрожденския град стана откриването на съпътстващата проявата изложба „Светлината на хорото 522“ от снимки, направени преди 2 години,  по инициатива на „Гайтани“, съвместно с Община Копривщица и фотографа Светозар Ангелов.

Мария Лъджева, един от организаторите, обясни че цифрата в названието на изложбата посочва броя на игралците от страната, взели участие в светлинното хоро. Събитието бе уважено от кмета на общината Бойка Дюлгярова. Г-жа Лъджева и управителят на клуб „Гайтани“ Асен Атанасов, поздравиха 480-те любители танцьори от София, Пловдив, Самоков и Костенец. След официалното откриване се люшна кръшно хоро под игривите звуци на непреходните български мелодии.

Фотоизложбата ще гостува във възрожденския град до края на месец август. За хората, които идват да танцуват в нашите клубове, се опитваме да организираме разнообразни събития, сподели Мария Лъджева. Фотографиите разказват за българското хоро, което изглежда много интересно, много съвременно и по един по-различен начин. „Поводът да сме тук е откриването на изложбата и да си направим удоволствието да сме на „Войводенец“, на открито, на чист въздух, да потанцуваме малко народни хора. Ако тази традиция стане традиция, можем да правим светлинно хоро с повече хора, гости от клубове от цяла България, но засега сме само „Гайтани“, заяви Мария Лъджева за в. „Регион“.

Вечерта от 18 часа, отново, както преди две години, в местността „Войводенец“ се състоя официалното представяне на проекта. Танцьорите разучиха стъпките на нов пирински танц в такт 11/16 „Калеш Кате“. „Войводенец“ се изпълни със силни емоции, изиграни много народни хора и хубави български народни песни,  съчетани с ритъма на танца, музиката и енергията. На специални табла любителите танцьори, които са от 18 до 70-годищна възраст, рисуваха своите представи за гайтаните, дали името на клубовете от страната.

Тази местност е свързана с началото на кариерата на народната певица Валя Балканска. Тя е 23-годишна, когато е записан нейният глас и изпълнение на песента „Излял е Делю хайдутин“, която сега се рее във Всемира. Не случайно под изпълненията на родопски гайдари и певици в 22:00 часа, след угасването на светлините на прожекторите, се люшна светлинното хоро на игралците, получено от фенерчетата, закачени на главите им. Всеки, дошъл на поляните над Копривщица, усети магията, енергията и красотата на българските хорà, които се извиваха до късно през нощта на поляната.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“  На първо в страната в класацията не вестник „Капитал“
Prev Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ На първо в страната в класацията не вестник „Капитал“
ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“  Успешно приключи „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ 2021
Next Post ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“ Успешно приключи „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ 2021
Related Posts

Leave a Comment: