„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ На първо в страната в класацията не вестник „Капитал“

  • 0
  • 89 преглеждания

В края на миналия месец бе публикувана класацията „Капитал 100“, в която по финансови резултати се подреждат най-развиващи се компании в страната. Вниманието на специалистите, работили по нея, е било да се установи кои дружества по-успешно са се справили с ковид-предизвикателствата.

Изводите са, че за миналата финансова година приходите на фирмите са спаднали средно със 7 %, а печалбите – с повече. Новото в петнадесетата по ред класация „Капитал 100“ е, че традиционният водещ в подреждането през последните години – „Лук Ойл“, е отстъпил първото място. Лидер вече е „Аурубис България“, който има най-големи приходи през 2020 г. Медодобивният завод, който вече е на 63 години и сега е част от Група „Аурубис“ – Германия, е генерирал 5.4 млрд. лв. оборот. Значителният ръст на приходите е резултат от високите международни цени на най-търсения метал в света – медта. Докато бургаската компания е реализирала около 50 % по-малко оборот и средства, главно поради ниските цени на горивата и свиването на потреблението им заради пандемията.

Заключенията на икономистите, извършили анализ на финансовите резултати на над 300 български фирми и подготвили класацията „Капитал 100“ е, че от „Аурубис България“ повече от десетилетие отчита добри печалби и ръст на оборота, и плаща корпоративен данък в страната ни, а за „Лук Ойл“ има години на значителни загуби и съмнения за преместване на печалбата на компанията към свързани дружества от групата в чужбина.

Очакванията на експертите са рафинерията все пак да подобри финансовите си параметри. В същото време голямото търсене на мед на международните пазари е постоянно и дори се увеличава, което гарантира трайни и високи приходи на медодобивното дружество. Червеното злато намира все повече приложение в различни сектори на индустрията –  енергетиката, електрониката, електроавтомобилите и др. В бъдеще, обаче, с приемането на новите изисквания в Европа и света за използването на петролните продукти и главно на дизела, може да се стигне до намаляване на продукцията на петролната компания.

Големите дружества успешно са се адаптирали към предизвикателствата на Ковид-кризата, и приходите на 300-те компании спадат до 104 млрд. лв. – само с 5 %, в сравнение с предходния анализиран период. При първите 100 спадът е по-голям – 6.8 %, което се дължи на намаленото потребление на горива и ток. Най-устойчиво се развиват дружествата от IT сектора, куриерските и фармацевтичните компании. По отрасли най-висок е резултатът в строителството – 39.45 %, но това се дължи на държавната намеса с бюджетни пари и финансирането на обекти като автомагистрала „Хемус“, газопровода „Турски поток“, ремонта на язовири, свлачища и др. Основният извод, обаче е, че в периода на пандемията печалбите на компаниите спадат – средно над 16 %, в сравнение с постигнатото през финансовата 2019 г.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“  Стартира традиционната Лятна музикална академия в партньорство  с  „Феникс Мюзик 2012“
Prev Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Стартира традиционната Лятна музикална академия в партньорство с „Феникс Мюзик 2012“
ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД И НА „ВОЙВОДЕНЕЦ“  Изложба с над петстотин снимки и народни хора през нощта
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД И НА „ВОЙВОДЕНЕЦ“ Изложба с над петстотин снимки и народни хора през нощта
Related Posts

Leave a Comment: