ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Шестнадесет малки жители през 2019 година

  • 0
  • 131 преглеждания

В Деня на родилната помощ – 21 януари, в гр. Копривщица бяха уважени хората с бели престилки и майките, които са родили пред отминалата 2019 година. Народно читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ организира традиционното честване в конферентната зала общинския Жив музей.

Тържеството беше уважено от дамите, членове на Дневната седянка към клуба на пенсионера. Генка Каменарова  припомни традициите, спазвани на Бабинден по стар стил, който от 21 януари 1951 година се празнува като Ден на родилната помощ.

Един от най-големите женски празници е посветен на бабите, които са помагали при раждането на невестите. Дълбоки са корените на този обичай, и те идват от далечните праславянски времена. Пенка Цветкова – председател на Дневната седянка,  пожела на младите майки и да са здрави, да възпитават наследниците си в местните традиции и да ги пазят. Да растат безгрижно и станат мъдри докато побелеят.

Майката Ралица Ценева и нейната втора дъщеря Цветина Радославова Ценова, се включиха в обреда поливане на бабата.  В нейната роля влезе д-р Лили Алексиева, която е сестра на Ралица. „Бабата“ сложи на вратлето на Цвети вълна и я ориса да е здрава и благословена.

През отминалата година са се родили 16 деца, които са вписани като жители на Община Копривщица, каза главният специалист „Гражданска регистрация административно обслужване“ на населението. Първото бебе е Ана, а нейни родители са Мария и Димитър Сурлекови. Последното за 2019 година бебе е Костадин Тороманов, с родители Верка Вълова и Лулчо Тороманов. Не всички деца и техните семейства, обаче, живеят във възрожденския град.

В ЧИТАЛИЩЕТО В ЧАВДАР  Отличия за 10-годишния юбилей на групата за стари градски и шлагерни песни „Спомени”
Prev Post В ЧИТАЛИЩЕТО В ЧАВДАР Отличия за 10-годишния юбилей на групата за стари градски и шлагерни песни „Спомени”
БУРЕН ВЯТЪР  Повали дървета в Копривщица
Next Post БУРЕН ВЯТЪР Повали дървета в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: