КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“ – ЗЛАТИЦА Изнесе родолюбив урок пред ученици

  • 0
  • 122 преглеждания

На 26 април представители от Национално дружество Традиция, регионален клон Златица, изнесоха интересен урок за хайдути, четници и въстаници пред учениците от пети клас на Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Златица. Децата имаха възможност да се докоснат до бита и традициите на българите от 19-ти век, и преди това. Петокласниците  присъстваха заедно със своите учителки Донка Славчева и Милена Василева.

Целта на  този урок по родолюбие беше учениците да се откъснат от традиционната форма на провеждане на занимания в клас, като едновременно с това у тях да се запали искрата на родолюбието. Това вече е постигнато при дванадесетокласниците, като някои от тях проявиха подчертан интерес към показаното старинно въоръжение и с любопитство разгледаха колекцията от хладни и огнестрелни оръжия. От разговора с петокласниците се разбра, че някои от тях са присъствали на възстановки на НД „Традиция“ заедно с родителите си.

На 27 април учениците от 6 клас на СУ „Саво Савов“ - Пирдоп, в час по история с преподавател Мая Каменска, имаха гости от клуб „Традиция“, гр. Златица. Урокът беше посветен на 145-годишнината от избухването на Априлското въстание.  Председателят на клуба Явор Ангелов и членовете му Атанас Атанасов, Стефка Горгорова, Васил Павлов и Радко Чернев показаха на учениците за бита, въоръжението и национално-освободителните борби на нашия народ през Възраждането. На интересния урок по родолюбие присъства и директорът на училището Цвятко Четьов.

Г-жа Горгорова разказа на шестокласниците за различните мъжки и женски носии, ежедневно и празнично облекло, използвано от българите през XVIII – XIX в. Явор Ангелов запозна учениците с избухването на Априлското въстание, каквато беше темата на техния урок и направи демонстрация на въоръжението на въстаниците от онова време. Както в гр. Златица, и тук бяха показани хайдушко облекло, униформи на Ботев четник и на опълченци от времето на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.). На всяко едно от демонстрираните облекла бяха показани отличителните му елементи. Членове на клуба показаха на учениците автентични оръдия на труда, различни предмети, съпътствали живота и бита на хората. Главният акцент беше поставен върху  различните  видове въоръжение на българите и турците, най-вече на башибозуците.

Притежание на клуба е автентична пушка на въстаник от Панагюрище, както и оригинален ятаган, запазен до наши дни в село Каменица. На учениците беше предложено сами да усетят колко са тежки подобни оръжия и как се борави с тях. Шестокласниците се възползваха от предоставената им възможност и проявиха интерес към оръжията, като се докоснаха до реликвите, които представителите на Клуб „Традиця“, показаха по време на учебния час, дори и след приключването му.  Емоцията да се докоснат до автентични предмети на труда, облеклото, накитите и оръжията от онази далечна по време бе вълнуваща за тях.

Директорът на учебното заведение г-н Четьов и учителката по история г-жа Каменска изразиха благодарности към членовете на клуба и отправиха покана да изнесат открит урок и пред други ученици.

Възстановка  180 самодейци представиха епизоди от Априлската епопея
Prev Post Възстановка 180 самодейци представиха епизоди от Априлската епопея
Патронен празник на СУ „Саво Савов“
Next Post Патронен празник на СУ „Саво Савов“
Related Posts

Leave a Comment: