ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“ ЗАМРЪЗНА Ледът е тънък и опасен при ходене по него

  • 0
  • 120 преглеждания

Високите отрицателни температури, които се задържаха с дни над нашата страна, покриха с лед едно от най-големите хидротехнически съоръжения в района – язовир „Душанци“. Почти по цялата си дължина той е обвит с дебела около 20 см. снежна покривка, като само на няколко неголеми кръгове близо до стената и около кулата снегът се е стопил. Рибари и любители на природата, които в съботния ден – 14 януари, отморяваха с красивата гледка наоколо на язовира, споделиха, че точно там ледената покривка е най-тънка и затова снегът се е стопил.

При нула градуса по Целзий в следобедните часове на деня пътят до водоема от село Душанци е проходим и до стената му се стига безпроблемно. Само два автомобила, обаче, виждаме паркирани наблизо. В джип с работещ двигател двама жители на селото казват, че рибари от другата лека кола са прекосили по леда от левия до десния бряг на съоръжението. Опасно е да се движи човек по ледената покривка, тъй като е около десет сантиметра, заявяват двамата душанчани. Възможно е да има под снежната пелена и пропуквания, а ходенето по леда да ги активира. Затова се учудват на смелостта на рибарите и предпочитат да наблюдават от колата си околната природа, въоръжени с бинокли.

И наистина, и без тяхната помощ на отсрещния бряг се виждат силуетите на трима души, застанали близо до твърдата земна околност, но все пак върху ледената покривка на язовира. Скалата на стената показва, че нивото на водата, преди да замръзне, е била малко под кота 120. С лед в красиви форми е обвит и преливникът.

В неделя – 15 януари, почти по същото време – 15 часа след обяд, на язовир „Душанци“ е доста оживено. Хубавото време – слънце и температура на въздуха 4.5 градуса по Целзий, както показват данните от дисплея на колата, по пътя към него срещаме няколко групи от жители на селото да се връщат от разходка с домашните си любимци. Предупреждават, че на места е киша, но се минава без проблеми. До съоръжението настигаме други да се изкачват, а на далечния край на стената пет леки автомобила стоят в очакване на стопаните си. Трима младежи и девойка от с. Душанци вървят пред нас и се радват на снега и красотата наоколо, със смях преминават покрай високия снежен човек, на чиято „дреха“ вместо въглени за копчета и очи, майсторът му е поставил… обелки от мандарини.

Семейство от Пирдоп – баща и двама сина, заснемат с дрон от птичи поглед язовира. В далечината, почти на средата му, трима почитатели на въдичарството се пробват на подледен риболов. Близо до садките с пъстърва пък има още пет, но какво правят почти не се вижда. Младежите, с които се разговаряме по пътя – 16-годишната Цветелина, 15-годишният Даниел и двамата техни приятели, се осмеляват да навлязат на десетина метра навътре по леда, и с основание – не по-далеч. Не е сигурно какви изненади може да предизвика внезапно пропукване от тежестта им замръзналата повърхност на язовира. Затова сами се предупреждават да не се събират близо един до друг.

Отново на стената си пожелаваме приятен ден с тримата пирдопчани с дрона, който умело направляван от таткото, леко каца на импровизираната си площадка за излитане. По обратния път отново срещаме дами и мъже от с. Душанци, тръгнали на разходка в хубавото време. Учудва ни, че температурата на въздуха край язовира, вероятно заради пекналото слънце, е положителна, а в селото и вече към гр. Пирдоп – отново е отрицателна. Зима е, все пак, и то в средата на месец януари. Затова пък хубава, с чудесна снежна премяна, която превръща в приказни силуетите на дърветата наоколо. Идилия, както би казал преди десетилетия Дядо Влайков, макар „топлото“ да е почти до границата на точката на замръзване.

С ЧЕТИРИ АВАРИИ ПО ВОДОПРОВОДА   Копривщица три дни без вода
Prev Post С ЧЕТИРИ АВАРИИ ПО ВОДОПРОВОДА Копривщица три дни без вода
МЛАДИ ХУДОЖНИЦИ ОТ СУ – ПИРДОП  Продаваха картини благотворително
Next Post МЛАДИ ХУДОЖНИЦИ ОТ СУ – ПИРДОП Продаваха картини благотворително
Related Posts

Leave a Comment: