ТРИ ДНИ В ОКОЛНОСТИТЕ НА ЧЕЛОПЕЧ Оспорвано и атрактивно офроуд състезание

  • 0
  • 111 преглеждания

След черноморският курорт Несебър и възрожденският град Копривщица, от 13 до 15 октомври община Челопеч бе домакин на третото издание на Международен Офроуд тур. „Изключително сме благодарни на общината и кмета инж. Алекси Кесяков, че приюти тази оспорвана надпревара, за много гостоприемното ни приемане и създадените отлични условия за провеждането му. Освен това, планините тук ни предоставиха уникални терени, което позволи на майсторите на волана и техните навигатори да покажат най-доброто от себе си, по време на трите дни на различни трасета.“ - каза Теодора Велева от фирма „Вивент“ – българският лицензиран организатор за провеждането на състезания от глобалните серии на „Рейнт Форент Челиндж“. Огромна помощ и съдействие оказаха и членовете на местния офроуд клуб „Средногорие“, с председател Пламен Петков, на които тя също изказа огромна благодарност за подготовката на трасетата.

Адреналинният формат произхожда от Малайзия и е известен като най-тежкото трофи състезание в света. И по тази причина има по-малък брой участници – обясни за в. „Регион“ г-жа Велева, като допълни, че това са най-добрите автомобили и екипажи в България. Тя изрази задоволството си от факта, че в тежкия състезателен клас нито един от четирите стартирали автомобила не е показал повреда, а в по-лекия клас – „Адвенчър Спорт“, от седемте тръгнали по трасето, само два автомобила са излезли от строя в първия етап, а останалите са финиширали успешно, независимо, че в някои моменти от състезанието са имали технически проблеми и преодоляване на немалко препятствия.

Начало на тура бе дадено в Парк „Корминеш“ – Челопеч, където кметът инж. Алекси Кесяков поздрави екипажите, като им пожела, безаварийно каране, успех и упоритост по време на надпреварата по тежките терени в землището на общината.

През първия и третия състезателни дни, стартовете бяха в местността „Маята“, южно от с. Челопеч, а във втория – по специално избрани маршрути, силно пресечени местности и извън горските пътища в околностите на хижа „Мургана“ в Стара планина. Екипажите трябваше да преминат няколко скоростни етапа и такива, с по-висока трудност. Силно предизвикателство за тях бе специалният етап „Зоната на здрача“, който се проведе в Стара планина от 21 до 24 часа в събота срещу неделя, в околностите на хижа „Мургана“. През тъмната част от денонощието движението е трудно и затова само два от екипажите са успели да преминат успешно от старта до финала на този етап, каза Теодора Велева. „Всички обаче са много доволни, че успяха да тестват себе си и че изпробват машините си. – Преодоляването на етапа се основана на съобразителността на екипажите, става с много мисъл и бавно, с изключително много лебедки“ – добави тя.

Финалният тур бе в неделя по обяд на трасе в местността „Маята“ и завърши с церемонията по награждаването на победителите. Специалните награди на организаторите – за отборен дух получи екипажът на Владислав Господинов и неговият навигатор Кирил Николаев, а за уникален 4 Х 4 автомобил спечели за втори път от трите издания на тура досега, екипажът на Кирил Цветанов, с навигатор Антон Димов, които въпреки многобройните си технически проблеми, завършили успешно състезанието.

В клас „Адвенчър Спорт“, на първо място се нареди екипажът Кирил Киров и Севда Тухчиева, първата жена, която участва в този формат. Втори са Живко Жеков и Апостол Апостолов, като двата екипа са с равен брой точки – 567, но според регламента на надпреварата първенецът се определя по броя на етапните победи, а такива повече имат Киров и Тухчиева. На третото място на почетната стълбичка се изкачиха Владимир Шопов и Мартин Симеонов, с 546 т., които участват за трета поредна година.

В клас „Състезателен“, победител в Челопеч стана най-младият екипаж – Ивайло Павлов и Стефан Банков от Габрово, които събраха в актива си 1520 т. Освен купи за първото място, те получиха и допълнителната награда – да представят страната ни на тура в Малайзия, без да заплащат такса за участие в състезанието. Там в края на годината се събират състезатели от повече от 30 държави от света. На второ място на почетната стълбичка в местността „Маята“ – Челопеч се нареди екипажът на Николай Асов и Стоян Францов, участващи за трета поредна година, с 1477 т. Трети, с 1255 т., са дебютантите в надпреварата Стефан Стояновски и Крум Алексиев.

Следващото издание на състезанието ще бъде догодина по същото време, и вероятно отново на терени в землището на община Челопеч, заяви Теодора Велева, защото районът е уникален, изключително благодатен и удобен за провеждане на надпреварата. В допълнение към това, тя отбеляза и ползотворното сътрудничество с община Челопеч и Офроуд клуб „Средногорие“.

ЗА ЕДИНАДЕСЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА   Рудник „Челопеч“ отвори врати за посетители
Prev Post ЗА ЕДИНАДЕСЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА Рудник „Челопеч“ отвори врати за посетители
Мениджъри за един ден ръководиха местната власт в Златица
Next Post Мениджъри за един ден ръководиха местната власт в Златица
Related Posts

Leave a Comment: