ЗА ПЪРВИ ПЪТ В КОПРИВЩИЦА Фестивал „Шарена плетеница – традициите днес“

  • 0
  • 95 преглеждания

В първите топли есенни дни – на 28 и 29 септември, в двора на старото възрожденско училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Копривщица се проведе фестивалът „Шарена плетеница – традициите днес“. Маргарита Соколова, председател на „Шарена плетеница“, благодари на домакините – Община Копривщица, СУ „Любен Каравелов“ и екипа, който работи в училището Жив музей. Този фестивал се организира за 4-та година, а във възрожденския град са за първи път.

Г-жа Соколова отбеляза, че  „Шарена плетеница“ има над 3700 доброволци, изработени са 20 635 плетива, които са раздадени на 10 935 души без дом. Галя Стойчева от работилница „Седянка“ подчерта, че за тях е чест и удоволствие да гостуват в Копривщица, „защото сме хора, които споделяме знания, творим добрина и се опитваме да възродим традициите“. Управителят на фирма Елена Андонова отбеляза, че са щастливи в истинската съкровищница на народното творчество, на занаятите, на стария бит и усета на българката към красота – Копривщица, да покажат техния днешен прочит на тези традиции със съвременни материали и с помощта на много благородна кауза, която подкрепят сърдечно от доста години – да стане преждата, нишката, проводник на топлина за човешките души.

Детска инструментална трупа „Дигулица“ при СУ „Емилиян Станев“ –Велико Търново достави на публиката наслада с изпълненията на гъдулки. Община Копривщица като партньор на събитието осигури шатрите, където бяха разположени работилниците и щандовете на занаятчиите упражняващи стари български занаяти. Свой щанд имаше и работилница „Седянка“, в чиято инициатива „Изплети топлина“ се включи през миналата година местното читалище. И копривщенци с благородни сърца изплетоха шалове, ръкавици и топли шапки за бездомни хора. Там имаше прозрачна урна, където се събираха доброволни парични дарения, с които ще бъдат закупени топли облекла за хора, живеещи по улиците.

През двата дни копривщенци и гостите на града имаха възможност да се докоснат до различни стари занаяти и да се включат в майсторските класове за български шевици, плетене на една кука. Посетителите наблюдаваха как се плъсти вълна, как се плетат  дантели и чорапи на 5 куки и как се шият копривщенските кенета. За любителите на дърворезбата имаше специален щанд.

Най-много внимание на посетителите предизвика малкият стан, който е изработен от демонстратор на тъкането. Свой щанд бяха направили и работниците от Общинското социално предприятие, които представяха изработените от тях сувенири. Всеки можеше да закупи от предлаганите ръчно изработени изделия с българска шевица. Не бяха много желаещите да се включат в конкурса „Аромат на топлина“ за ръчно месен хляб. Но, както се изразиха организаторите, „Малко, но качествено!“. Отличени бяха хлебните произведения на Стефания Димитрова, Марияна Цолова и Пенка Скендерова-Алексиева. В конкурса взеха участие още Теодора Цоловска, Христина Ватахова и Нанка Благова.

ВЪВ ФУТБОЛНИТЕ СРЕЩИ В ПИРДОП  Победа за мъжете и съмнения за нередовни състезатели на гостите при децата
Prev Post ВЪВ ФУТБОЛНИТЕ СРЕЩИ В ПИРДОП Победа за мъжете и съмнения за нередовни състезатели на гостите при децата
МЛАДИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ОТ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД  С интересно начинание за дарение на децата на Копривщица
Next Post МЛАДИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ОТ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД С интересно начинание за дарение на децата на Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: