ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ Помощ за хората в нужда

  • 0
  • 81 преглеждания

Гражданска инициатива „Подари Великденска трапеза за средногорци в нужда“, организираха пет дами от региона – Радина Копринкова-Симеонова, Вероника Бояджиева-Ангелова, Анелия Иванова, Лалка Николова и Лилия Касабова. Първоначалната им идея е да се помогне на средногорци в нужда да посрещнат в добро настроение и както се полага с богата трапеза предстоящите Великденски празници, сподели за в. „Регион“ Радина Копринкова-Симеонова.

Дамите решили, че най-добрият и най-оперативният начин да доставят радост и надежда в домовете и сърцата на тези хора, е това да стане в партньорство със седемте общини от Средногорието. Те познават своите жители и имат възможност да преценят кои от тях се нуждаят от подкрепа. Затова се обърнали с писмо до ръководствата им и вече имат положителен отговор за съдействие от всички тях, за което са благодарни, каза г-жа Копринкова-Симеонова.

Желанието на организаторите на инициативата е да се определят най-нуждаещите се от помощ средногорски жители – самотни и възрастни хора, многодетни семейства, социално слаби наши съграждани, които са в затруднение. И действително не могат да си позволят да имат на трапезата си от всичко, което обичайно се слага на масата по Великден. По време на акцията в никакъв случай няма да се компрометира и наруши личното пространство и данни на всеки един, който ще получи подкрепа, гарантират организаторите на инициативата. Списъците, които им се предоставят от общините, са без имена и адреси, а само с броя на хората, за които да се подготвят пакети с хранителни продукти. След като приключи акцията по набирането на средства и закупуването на продуктите, общинските ръководства ще съдействат за раздаването на пакетите на най-нуждаещите се свои жители. Ще се обхванат всички петнадесет селища в състава на седемте средногорски общини, за да се подкрепят възможно най-много хора.

Набирането на средства вече започна и кампанията ще продължи до 20 април. До 23 април кутиите с дарените суми ще бъдат събрани и средствата преброени, за да се види за какви и колко продукти ще бъдат достатъчни. Организаторите на инициативата са поставили в търговски обекти и на други места в Пирдоп, Златица, Копривщица и останалите селища, над 40 кутии за набиране на паричните дарения.

Радина Копринкова-Симеонова и дамите от инициативната група отправиха благодарности към колектива на Общинска фирма „Пролет“ – Пирдоп и управителя й Мария Минчева, подготвили само за един ден безвъзмездно кутиите, необходими за провеждането на акцията. Също безвъзмездно се отзовала на инициативата и книжарница „Мария-Константина“ от града, отпечатала цветните обложки, с които са видими и разпознаваеми тези кутии. Радина Копринкова-Симеонова изрази гордостта и възхищението си от проявеното разбиране и готовност от множество граждани на региона, да се включат в подкрепа на акцията „Подари Великденска трапеза за средногорци в нужда“.

Организаторите на инициативата вече имат предложения от няколко управители и собственици на магазини за съдействие при закупуването на хранителните продукти на възможно най-ниските цени. Мнозина са и тези, които са изразили желани да се включат в раздаването на великденските пакети. Това ще се случи на 24 и 25 април (събота и неделя), непосредствено преди седмицата на Възкресение Христово, когато могат да бъдат обединени силите на повече доброволци.

Желанието и мечтата на петте дами е в пакетите да има най-важните продукти, необходими за подготовката на великденската трапеза – яйца и боя за украсяването им, козунак, захарни изделия, мляко. Предвижда се да има и месо, което да обогати асортимента от ястия на хората в нужда по време на празниците. От по-трайните продукти ще бъдат закупени за всеки пакет ориз, сирене, кашкавал, захар, боб, сол, олио, брашно, които да бъдат използвани и по-дълго време в едно домакинство. Какво ще бъде включено в пакета, зависи много от набраните средства, както и от броя на хората, които ще препоръчат за подпомагане от общините, заяви Радина Копринкова-Симеонова.

За набирането на дарителските средства, вече е разкрита и специална банкова сметка, която е на името на Радина и предназначена само и единствено за инициативата „Подари Великденска трапеза за средногорци в нужда“. С нея се разширява диапазонът на желаещите да помогнат, и в акцията могат да се включат жители на региона, пребиваващи или работещи извън седемте общини. Тя е с № BG02UBBS 800 210 168 535 50, в Обединена българска банка. Основанието за превод е „Подари Великденска трапеза“. След приключване на инициативата ще бъдат оповестени публично всички събрани средства, при спазване на изискванията за опазване на личните данни на всеки дарител. Създадена е организация и за преброяване на дарените суми в кутиите, които са номерирани и се знае всяка от тях къде е позиционирана. Почти във всички обекти от търговската мрежа в общините вече има от тях. Не спират и обажданията на собственици на по-малки търговски обекти, които да поставят в тях такава кутия.

„Действаме по инициативата „Подари Великденска трапеза за средногорци в нужда“ със силно и вярващо сърце, че можем да бъдем обединени. Искаме всички да усетим, че заедно можем да работим с общините и местните власти за по-добро настояще и бъдеще на хората около нас. Това е най-смисленото и подходящо нещо, което можем да направим за себе си, за своите населени места, да се обединяваме, а не да се делим!, – каза Радина Копринкова-Симеонова. – Ние сме Средногорие, живеем в него и е важно да бъдем активно съдействащи на институциите по най-добрия начин, по който можем“.

МИНИ ФУТБОЛНА ЛИГА „СРЕДНОГОРИЕ“  Продължи първенството след прекъсването заради изборите
Prev Post МИНИ ФУТБОЛНА ЛИГА „СРЕДНОГОРИЕ“ Продължи първенството след прекъсването заради изборите
КОЛЕКТИВЪТ НА ТП ДГС „ПИРДОП“  С грижа и отговорност за опазване на българските гори
Next Post КОЛЕКТИВЪТ НА ТП ДГС „ПИРДОП“ С грижа и отговорност за опазване на българските гори
Related Posts

Leave a Comment: