ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ФАМИЛИЯ ВЪТЕВИ ОТ ЧЕЛОПЕЧ Проведоха родова среща на хижа „Мургана“

  • 0
  • 119 преглеждания

На 29 юли се постави начало на родовите събирания на многобройните членове на фамилията „Вътеви“ от с. Челопеч, съобщиха участвали в нея. Инициативата е на двама от наследниците на рода, чието начало поставят Александър и Райна Вътеви в годините след Освобождението в селото – Мими Иванова, която живее и работи като учителка в Канада и офицера от резерва майор Филип Вътев.

Александър и Райна Вътеви имат четирима синове и шест дъщери. Синовете ги даряват с 8 внуци, от които 6 момчета и 2 момичета. А дъщерите – общо с 15, като от тях 8 са момчета. Първата дъщеря – Пелагия, родена през 1907 г., е с 18 години по-голяма от последната – Райна, появила се на бял свят през 1925 г. С указ на Президиума на Народното събрание от 1953 г. Райна е удостоена със званието „Майка героиня, отгледала 11 деца и е наградена с ордена „Майчина слава“, Първа степен.

Днес живите техни наследници са над 105 – 51 мъже и 54 дами, като сред тях има 23 внуци на дядо Александър и баба Райна, от които 14 са момчета. Правнуците са 39, а 53-ма пра-правнуци, от които 29 са момичета. На срещата присъстваха над 75 човека, а заедно с представителите на фамилията бяха и техни съпрузи и съпруги, и свързани по съребрена линия роднини. Присъствали десет от единадесетте клона на основателите на рода Александър и Райна Вътеви. Всеки от тях се представил пред останалите, защото по-младите днес почти не се познават, макар и да се срещат из с. Челопеч или в други селища. Сега Вътеви има не само в родното им село, а и в Златица, Пирдоп, столицата и на други места из страната, а дори и от Канада и Ирландия, където живее и работи Ана, дъщерята на Филип Вътев.

Специално за срещата организаторите бяха подготвили Родословно дърво и малка книжка с историята на рода, съставена от Ацка Стоянова, която по ирония на съдбата на 30 юли чества и рожден ден. Най-възрастна от голямата фамилия Вътеви е Ана Петрова Панова – дъщеря на Цана Вътева и Петър Джуров, която е на 77 години. Най-малък е пра-пра-правнукът Иксан, на 4 години, пра-правнук на Пенко Александров Вътев от с. Челопеч.

За всички организаторите бяха подготвили жертвен корбан, за да се съхрани и предава в наследство още много години фамилията Вътеви. За него се погрижи майсторът на вкусните гозби Тодор Бантов, специално поканен от членовете на фамилията, да им помогне в подготовката на богатата трапеза. А тя бе допълнена с много деликатеси и напитки, донесени от празнуващите на родовата среща. Не пропусна събитието и познатият на мнозина от района майстор на вкусната скара Илия Медаров.

Вътеви отбелязали с минута мълчание паметта на всички свои предшественици, които са били част от големия днес род.

ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ И ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРЕ“ ОРГАНИЗИРАХА
Prev Post ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ И ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРЕ“ ОРГАНИЗИРАХА
Next Post ЗА ВТОРА ГОДИНА КРАЙ КОПРИВЩИЦА Постановка на „Хайдушко сборище“
Related Posts

Leave a Comment: