Започнаха дейностите по инициативата „Нашето зелено утре“ В ОБЩИНИТЕ ЗЛАТИЦА И ЧАВДАР

  • 0
  • 110 преглеждания

Проявите са в рамките на програма „Българските добродетели“ и по случай 30-годишнината на „Геотехмин“ ООД

В края на месец септември в община Златица и Чавдар стартираха първите проекти  в рамките на инициативата „Нашето зелено утре“ в рамките на благотворителната програма на Група ГЕОТЕХМИН „Българските добродетели“. Инициативата е посветена на 30-годишнината на „Геотехмин“ ООД и се осъществява от  четири от дружествата - „Елаците-Мед“ АД, „Геотехмин“ ООД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД, в партньорство с общините Етрополе, Мирково, Златица, Челопеч, Чавдар, Пирдоп и Копривщица.

Общинските ръководства участват със свои проекти, като са определили подходящи места за озеленяване и залесяване, както и подходящите за терените растителни и дървесни видове, а дружествата осигуряват финансовите средства за закупуването на растенията и чрез доброволен труд на свои служители подпомагат дейностите по засаждането им.

Първите дейности по инициативата започнаха на 28 септември в сътрудничество с Община Златица на двете централни улици в града. Екип на „Елаците-Мед“ и сътрудници на общината започнаха да подготвят  терените за засаждането на фиданки от видовете каталла, японски клен и кълбовидна акация. Това е първият етап от дейностите, а през следващите дни ще се пристъпи и към същинското засаждане на дървесните видове в централната част на Златица.

На 30 септември в центъра на Община Чавдар общински служители започнаха засаждане на различни цветни и дървесни видове. С дарените от четирите компании средства, от местната власт са закупили 30 японски вишни, десет магнолии, още толкова щамбовани и петдесет обикновени храсти рози, над 550 цветя – теменужки, както и декоративни треви, съобщи секретарят на общината Павлинка Павлова. Те вече растат в определените от местната администрация тревни площи, градинки и алпинеума в Чавдар.

През месец ноември ще бъдат засадени над 250 фиданки липа и 250 шестил, които ще бъдат разположени от двете страни на отклонението от Подбалканския път към селото. С израстването си те ще послужат за създаване на ветрозащитна преграда за пътната отсечка и да е красиво, когато жителите и гости на Община Чавдар преминават оттам.

През месец октомври и началото на ноември инициативата на Група ГЕОТЕХМИН за озеленяване и залесяване по програмата „Българските добродетели“ ще продължи и в останалите пет общини, получили дарения по програмата „Българските добродетели“.

ОБЩИНА ЗЛАТИЦА И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“  Откриха реновираното игрище за мини футбол в СУ „Св. Паисий Хилендарски“
Prev Post ОБЩИНА ЗЛАТИЦА И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Откриха реновираното игрище за мини футбол в СУ „Св. Паисий Хилендарски“
„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“   Проведе риболовен турнир в условията на COVID-19
Next Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Проведе риболовен турнир в условията на COVID-19
Related Posts

Leave a Comment: