ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР ДОБРИНКА ХАДЖИЕВА: Спазването на противоепидемичните мерки е грижа за самите нас

  • 0
  • 126 преглеждания

Във връзка с коментирания в национални медии случай на заразени с коронавирус туристи от гр. Добрич, посетили Копривщица, регионалният здравен инспектор Добринка Хаджиева заяви за в. „Регион“, че тиражираната в публичното пространство информация не е коректна. Обвиненията, че заразяването на част групата с Ковид-19 е станало във възрожденския град, са неверни.

На 4 август Добринка Хаджиева е взела проби за изследване от персонала на заведението, в което гостите на града са се хранили, и са били в контакт с хората от групата. Общо пробите са тринадесет, а не както се съобщи по-рано за единадесет, тъй като здравен инспектор Хаджиева е взела проби за изследване и от две дами, постоянни посетителки на заведението, жители на Копривщица. Резултатите от изследванията, направени в Националната референтна лаборатория на всичките са отрицателни.

При посещението си в историческия град Добринка Хаджиева е извършила проверка на двете заведения – ресторант и хотел, в които са пребивали туристите от Добрич, по спазване на противоепидемичния режим на работа. Заключенията й са, че извършваните действия от персонала отговарят на всички задължителни мерки и изисквания, които са наложени за спазване в обекти от туристическия бранш по заповедите на министъра на здравеопазването. Осигурени са и се ползват всякакви дезинфекционни препарати за почистване на повърхности, санитарни помещения, за лична употреба от персонала и посетителите. Стриктно се спазват мерките за хигиена от работещите в двата обекта, каза тя. В тях се раздават калцуни на посетителите, навсякъде има дезинфектанти. Проверката е извършена преди да бъдат известни резултатите от пробите, посочи г-жа Хаджиева.

Ситуацията в региона е тревожна, всеки ден има по двама болни от коронавирус, като от 29 юли до петък – 7 август, положителните са осем. От тях четирима са на домашно лечение и в добро състояние. Останалите са настанени в Ковид-отделението на МБАЛ – Пирдоп. Възрастовата граница на заболелите е широка – от 40 до 70-годишни, а това е активно и работещо население, което се разболява, уточни здравен инспектор Хаджиева.

Два са случаите на починалите през последните десет дни. Обхващат се всички контактни лица на показалите положителен резултат на PCR-тестовете. Малко преди разговора ни Добринка Хаджиева бе връчила предписания за карантиниране за 14 дни на контактните граждани с последния заразен и настанен в МБАЛ – Пирдоп. Болният е 74-годишен, от с. Душанци, а негови близки има в селото и в гр. Златица. Между десетия и четиринадесетия ден се взимат контролни проби на заразените, обясни тя. По преценка и в зависимост от състоянието, такива се правят и на някои от контактните лица.

До скоро районът бе без заразени, но с освобождаването на част от противоепидемичните мерки и с навлизане в сезона на почивките, има ръст на заразените. Ситуацията не е успокояваща, изразява тревогата си инспектор Хаджиева. Затова призовава да се носят маски в закритите пространства – магазини, заведения за развлечения, приоритет на всички да бъде стриктното спазване на лична хигиена, като препоръчва колкото е възможно да се ограничат контактите между населението.

Здравен инспектор Добринка Хаджиева изрази благодарности към служителите на Районното полицейско управление в Пирдоп, които й оказват пълна и своевременна помощ и съдействие при извършване на проверки и връчване на предписанията на контактните граждани с болните. В продължение на повече от четири месеца, от обявяването на извънредното положение в страната, до момента, те са безотказно в нейна подкрепа, което тя счита за огромна съпричастност към изпълнение на нейните задължения в трудната за страната ни ситуация.

ВЕЛОСИПЕДИСТЪТ ИВАЙЛО ЗЛАТАНОВ ОТ СЕЛО ЧАВДАР
Prev Post ВЕЛОСИПЕДИСТЪТ ИВАЙЛО ЗЛАТАНОВ ОТ СЕЛО ЧАВДАР
В ПИРДОП  Подменят с нова изкуствената трева на терена в „Клетката“
Next Post В ПИРДОП Подменят с нова изкуствената трева на терена в „Клетката“
Related Posts

Leave a Comment: